VIDEO Cum facem să mâncăm mai puține dulciuri? Zahărul ne poate face fericiți, dar pentru o perioadă foarte scurtă
Ei, iată un subiect cu adevărat savuros. Cine nu ar vrea să mănânce mai puține dulciuri? Poate cei care sunt deja cu câțiva pași înaintea acestui subiect și sunt mulțumiți de aportul dulciurilor în viața lor.
Haideți să vedem de ce zic toți că trebuie să mâncăm mai puține dulciuri, ce conțin dulciurile și ce alternative de dulce sănătos avem la îndemână.
- Vezi podcastul „Fântâna de sănătătate”:
O producție G4Media.ro / Inquam Photos / Filmare și montaj: Octav Ganea
De ce zic toți că trebuie să mâncăm mai puține dulciuri?
Păi, pentru că noi nu prea considerăm dulciurile mâncare și nu luăm în serios aportul caloric cu care vin. Cine mănâncă o napolitană de foame? Nu, pofta de dulce vine fix după ce ai mâncat o masă. De multe ori chiar copioasă. Stând așa precum un greiere cu burtă plină, te gândești că n-ar strica să o faci un pic lată… adică, îți e bine dar știi sigur cum ar putea să-ți fie și mai bine de atât. Pentru că binele dat de dulce se ține minte.
Dulce ne mai vine să mâncăm atunci când suntem supărați, nedormiți, obosiți, fără energie. Corpul știe sigur că își poate restabili cantitatea de zahăr din sânge dacă tu mănânci ceva dulce. De cele mai multe ori, dulce din ăsta procesat, adică gata ambalat din comerț. Ar exista și alte surse mai bune dar la alea trebuie să muncească un pic și cum vrea să facă economie de resurse că nu prea are de unde, îți cere ceva gata “digerat”.
Dulce mai mâncăm atunci când îi vedem pe alții că mănâncă. Adică de poftă. Dacă ar exista dreptate pe lumea asta, ar trebui să se noteze caloriile la ei și nu la noi. Ne îngrășăm uneori fără vină noastră, fir-ar a naibii de treabă să fie, că parcă nu le avem noi pe ale noastre destule de dus…
Întindem mâna să luăm ceva dulce și atunci când dulcele ăsta ne aduce aminte de copilărie, de evenimente plăcute în viață, de cineva drag. Mâncarea te poartă într-o secundă zeci de ani în spate, când te aștepți mai puțin. Cine nu ar vrea să se refugieze într-un moment plăcut din viața lui mai ales când prezentul e mai puțin roz? Sau uneori chiar roz să fie tot vrei să fie și mai roz rozul. Nevoia omului de mai bine, mare povară…
Am cam văzut motivele pentru care mâncăm dulce. Dintre cele mai diverse și majoritatea venite din golul nostru emoțional.
Ce conțin dulciurile?
Dacă vă uitați pe etichetele produselor cumpărate, veți vedea că printre primele ingrediente se află făina, zahărul și grăsimile. Calorii multe și nutrienți puțini spre deloc. D-asta nu se încurajează consumul lor. Pentru că nu ne satură, nu aduc substanțe nutritive în organism și pentru că sunt foarte calorice. Considerăm foarte caloric ce depășește 200-250kcal la 100 grame de produs.
Dulciurile (biscuiți, napolitane, turta dulce, etc) sunt undeva pe la 400kcal/100 grame. Mult spre enorm adică. Ciocolata e la 500kcal/100 gr pentru că în loc de făină are grăsimi mai multe.
Sigur că în comerț puteți să găsiți și variante mai nutritive. Adică făină integrală sau de migdale în locul celei obișnuite sau zahăr brun în locul celui alb. Nu vă păcăliți că și caloriile sunt mai puține. Sunt la fel. Gândiți-vă să reduceți porția și în cazul lor. Doar așa reduceți caloriile și dependența de dulce.
Ce alternative de dulce sănătos avem la îndemână?
- fructe proaspete, de sezon;
- limonadă făcută în casă din lămâi și portocale și eventual și puțină miere. Atenție, dacă puneți jumătate de borcan de miere mai bine mâncați toți biscuiții din casă că e același lucru;
- 1 cană de lapte în care puneți fie cacao, fie cafea;
- câteva bucăți de fructe deshidratate și nuci. Atenție la nuci, un pumn mic e porția;
- mențineți un orar de mese cât de cât constant de la zi la zi. Când corpul vostru se obișnuiește să mănânce la aproximativ aceleași ore zilnic, nu o să vă mai ceară zahăr pur;
- furați ore de somn oricând se poate;
- nu mâncați excesiv de proteic (regimurile tip Dukan cu carne și salată și atât vin cu nevoie de dulce greu de stăvilit);
- nu renunțați de tot la pâine. Nu asta e inamicul nostru cel mai mare în materie de slăbit;
- folosirea îndulcitorilor nu este o soluție pe termen lung;
- nu îți propune să nu mai mănânci deloc dulciuri. Nu cred că poți face asta până la sfârșitul vieții tale. Ce rost are să te biciui acum?
- învață să te premiezi și altfel decât cu mâncare;
- fă diferența între foamea emoțională și foamea fiziologică.
Învață treptat, în timp, să vezi mâncarea fix pentru ce e ea lăsată pe Pământ. Să ne hrănească. Nu să ne mângâie, nici să ne țină loc de pat de dormit. Chiar dacă atunci când ești la cumpărături auzi voci care te strigă de prin rafturi, alege să le zâmbești. Sunt doar părți din tine care au obosit un pic sau care se gândesc la copilărie. Dă-te prețios și mergi pe drumul tău mai departe cumpărând ce ai pe lista de cumpărături.
Nu știu dacă zahărul are ceva magic în el, dar știu sigur că ne poate face fericiți. Pe timp foarte scurt însă. Nimic rău în asta atunci când ai o pasă mai proastă. Important pentru noi este să găsim și alte metode care să ne aducă starea asta de bine, dar care să ne și ajute să creștem pe interior și să fim în pace cu noi.
Notă: Tania Fântână este Nutritionist Dietetician la FantanadeSanatate.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii