G4Media.ro

APIA amână cu două săptămâni startul depunerii cererilor de plată ale fermierilor…

Sursa foto: Cristian Lupașcu / Agerpres Foto

APIA amână cu două săptămâni startul depunerii cererilor de plată ale fermierilor pentru anul în curs. Întârzierea plății subvențiilor a fost unul dintre motivele pentru care agricultorii români au ieșit în stradă

Startul Campaniei de primire a Cererilor de Plată 2024 se amână cu cel puţin două săptămâni, timp în care se aşteaptă de la Comisia Europeană derogările privind GAEC 7 şi GAEC 8, regulamentele de control privind respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu.

Deși în ultimii ani, data la care a început această procedură a fost 1 martie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) precizează într-un comunicat remis Agerpres că:

„Decalarea termenului de depunere nu va afecta Campania de plăţi în avans care va începe la data de 16 octombrie 2024″.

Conform instituţiei, APIA a pus la dispoziţia fermierilor români aplicaţia IPA Online, prin care aceştia pot face modificări/actualizări ale cererilor unice depuse, pentru sectorul vegetal, fără a avea posibilitatea de a închide cererile şi a le aproba, până la stabilirea datelor concrete de începere a Campaniei 2024.

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a transmis pe 26 februarie, în Consiliul Agricultură şi Pescuit, că există posibilitatea de a face „modificări limitate şi ţintite” în actele legislative de bază din actuala Politică Agricolă Comună (PAC) 2023 – 2027, în urma „numeroaselor solicitări” venite din partea statelor membre, inclusiv din partea României.

Oficialul european a mai spus că va analiza revizuirea standardelor de mediu din perspectiva reducerii poverii pe care o reprezintă pentru fermieri, dar în acelaşi timp să fie menţinute beneficiile de mediu pe care le aduc.
Comisarul a anunţat că va exista o excepţie pentru micii fermierii care deţin sub 10 hectare de la controalele privind condiţionalitatea și una pentru fermieri ecologici de la cerinţele GAEC 7 şi 8.

România a comunicat Comisiei Europene, la prima cerinţă, aplicarea derogării privind alocarea unei ponderi minime de cel puţin 4% din terenul arabil la nivel de fermă zonelor şi elementelor neproductive, inclusiv terenurilor lăsate în pârloagă sau culturilor fixatoare de azot şau intermediare.

Decalarea termenului la care începe depunerea cererilor de plăți ar putea pune presiune pe funcționarii APIA care trebuie să verifice toate documentele depuse și să efectueze controale în teren. Iar fără finalizarea la timp a acestei proceduri, plata avansului, programată să înceapă din 16 octombrie, nu poate fi declanșată în sistem.

Unul dintre motivele pentru care fermierii români au protestat în stradă, în ultima lună, a fost chiar întârzierea cu care sunt plătite subvențiile.

„Cei de la conducerea APIA trebuie să înțeleagă că fermierii au cea mai mare nevoie de bani acum. Eu cred că cel târziu până la 15 februarie ar trebui să aibă banii în cont fermierii ca să poată începe lucrările specifice”, atrăgea atenția, la începutul lunii februarie, Valentin Popa, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...