G4Media.ro

VIDEO „Fântâna de sănătate”: Alimentele minune care nu-s așa de minunate în…

Sursa foto: Unsplash / Kelly Sikkema

VIDEO „Fântâna de sănătate”: Alimentele minune care nu-s așa de minunate în slăbit / Cinci alimente sănătoase care trebuie consumate cu măsură

Atunci când vrei să slăbești, te apuci și citești destul de mult despre mâncare. O să observi că se scrie mult cam despre aceleași alimente. Unele însă, deși sunt sănătoase, conțin multe calorii și ar trebui să fii atent când le consumi. M-am gândit să-ți vorbesc puțin astăzi despre câteva dintre ele.

  • Vezi un nou episod din podcastul „Fântâna de sănătătate”:

Atunci când citiți un articol în care vi se propun alimente minune alegeți să închideți elegant postarea sau să căutați un articol demn de timpul și neuronii voștri.

În materie de mâncat echilibrat nu există alimente minune. Sigur că, dacă vrem să tratăm o anumită afecțiune există alimente pe care este recomandabil să le mănânci în detrimentul altora. Nu există însă un top exclusivist al alimentelor. Însăși diversitatea este o condiție esențială a mâncatului sănătos.

În discuțiile cu oamenii pe care îi consiliez în materie de mâncat sănătos și slăbit există câteva alimente care apar recurent în întrebările lor:

1. Avocado. Un aliment care dă foarte bine pe Instagram. Este considerat sănătos prin prisma grăsimilor bune pe care le aduce în dieta noastră ajutându-ne să echilibram nivelul colesterolului în sânge. Însă, el este un aliment caloric dacă este consumat în combinații defavorabile (brânza, ouă, prosciutto) sau pentru fabricarea prăjiturilor (împreună cu cacao ca înlocuitor de ciocolată de exemplu). Încercați să îl introduceți săptămânal în dieta voastră dar nu zilnic pentru a putea include pe masa voastră și alte alimente. Merge de minune în salate sau tocănițe de legume;

2. Brânza de capră. S-a inoculat cumva ideea că este mai dietetică decât cea de vacă. Nimic mai greșit. Caloriile sunt asemănătoare. Întrucat procentul de grăsime este asemănător, la fel vor fi și caloriile. În cazul vegetarienilor, consumul de brânză este mai ridicat decât al celorlalte persoane. Cumva nevoia de proteină animală, dar și faptul că este la îndemână să tai o felie de brânză și să o mănânci cu o roșie de exemplu ne îndeamnă la excese. Încercați să cumpărați pachete mici de brânză întrucât este știut faptul că o să tăiem o bucată mai mică decât în cazul ambalajelor cu gramaj mai mare. Brânza rămâne un aliment cu conținut ridicat de grăsime animală, indiferent de proveniența sa;

3. Fulgii de ovăz sau musli-ul. Cerealele sunt văzute ca alternative mai slab calorice decât produsele de origine animală. Există multe nuanțe aici. Dacă musli înseamnă cereale, fructe confiate și bucăți de ciocolată atunci este posibil să înglobați o cantitate impresionantă de zahăr încă de la primul moment al zilei. Pe lângă semințe și nuci care se adaugă de obicei în acest mix obținem o variantă calorică ce se apropie de 500kcal/100gr, echivalentul ciocolatei. Soluția nu este să nu mai mâncăm niciodata acest tip de mic dejun ci să fim atenție la porție. 30-50 gr, în funcție de greutatea fiecăruia și nivelul de activitate fizică ar fi o cantitate corectă. Alternați și cu clasicele variante de mic dejun: ouă, brânză, zacuscă/salată de vinete/humus/fasole bătută și veți avea echilibru de nutrienți în farfurie;

4. Uleiul de masline. Întotdeauna în meniurile pe care le fac menționez că în salată să se adauge 1 linguriță ulei de masline. Cam de fiecare dată primesc întrebarea: “Pot adăuga mai mult? Am un ulei bun din Grecia”. Bun sau nebun uleiul este caloric. Orice tip de ulei. 1 lingură de ulei înseamnă 100kcal adăugate în farfuria ta. Și cum majoritatea turnăm cu sticla și nu cu lingura, adăugam calorii fără să știm asta. Este util să adăugam ulei mai ales în salata de roșii pentru ca nutrienții (licopenul) să se absoarbă mai bine. O putem face însă cu măsură.

5. Nucile și semințele. Cine se poate opri la doar 30 gr cât ar fi porția recomandată? Considerate sănătoase prin prisma grăsimilor bune pe care le conțin sunt în același timp, printre cele mai calorice alimente întrucât conțin aproximativ 70% grăsimi. Rostul nucilor și semintelor este de gustare, aprox 30-40 gr. Adăugate însă în pâine, salate, iaurturi, gustări pe tot parcursul zilei vin cu un aport de calorii care dacă nu este consumat prin activitate fizică se depune în stratul adipos.

Toate alimentele de mai sus și multe altele sunt considerate sănătoase întrucât nu sunt procesate doar că mai mult nu înseamnă mai bine nici în acest caz. Dacă vreți să slăbiți este bine să fiți atenți la mărimea porției în care le consumați.

Fiți cumpătați și păstrați-vă mereu ochii deschiși la subiectul mâncatului sănătos, alte variante de produse existente în piață și unde nu știți cum să rezolvați o problemă mergeți după regula bunului simț și al echilibrului. Pe termen lung nu o să regretați!

O producție G4Media.ro / Inquam Photos / Filmare și montaj: Octav Ganea

Notă: Tania Fântână este Nutritionist Dietetician la FantanadeSanatate.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Uite asa scoatem carnea din alimentatie.

  2. O reducere a consumului de carne este binevenita. Zonele albastre, cele mai longevive din lume consumă o cantitate redusă de carne roșie o dată pe săptămână sau chiar pe lună, pește de 2 ori pe săptămână si au si cateva zile fără carne. Lactatele se consumă moderat, 50 g brânză pe zi sau un iaurt/kefir nu cu sutele de grame. Ideea este să avem o durată a vieții sănătoase mai mare si modificările astea ne ajută.

  3. Avocado conține la calorii…Numai bun de slăbit este.În general cred că e bine să fim echilibrați,să ne adaptăm necesităților ,să luăm din toate cu măsură câte ceva,deci o dietă alimentară echilibrate.

  4. *echilibrată