G4Media.ro

STUDIU: Marte provoacă curenți uriași în adâncurile oceanelor terestre / Descoperirea contribuie…

Sursa foto: EMM/EXI/Dimitra Atri/NYU Abu Dhabi Center for Astrophysics and Space Science

STUDIU: Marte provoacă curenți uriași în adâncurile oceanelor terestre / Descoperirea contribuie la înțelegerea unui curent oceanic care influențează climatul temperat în Europa și care e pe cale să se oprească

Marte ar putea declanșa „vârtejuri gigantice” în oceanele Pământului. După cum se detaliază într-o nouă lucrare publicată în revista Nature Communications, cercetătorii au analizat eșantioane din situri de foraj marin pentru a studia curenții oceanici de adâncime. Aceștia au descoperit „cicluri climatice de 2,4 milioane de ani” care sunt „legate de ciclurile din interacțiunile dintre Marte și Pământ care orbitează în jurul Soarelui”, după cum a explicat într-un comunicat autoarea principală și sedimentologul de la Universitatea din Sydney, Adriana Dutkiewicz, scrie futurism.com.

Descoperirea ar putea avea implicații importante pentru înțelegerea noastră privind circulația de răsturnare meridională a Atlanticului (AMOC), un curent oceanic care menține climatul temperat în Europa – care este pe punctul de a colapsa din cauza schimbărilor climatice.

Aceste „mari cicluri astronomice” ar fi rezultatul interacțiunii orbitelor lui Marte și a Pământului. Cu toate acestea, dovedirea acestor cicluri prin analizarea geologiei Pământului s-a dovedit dificilă.
În studiul lor, Dutkiewicz și colegii săi au analizat peste 50 de ani de date științifice de foraj. Ei au descoperit că intensitatea curenților din adâncuri se schimbă la fiecare 2,4 milioane de ani. La apogeu, aceștia pot genera „vârtejuri” de mare adâncime sau vârtejuri puternice care pot ajunge pe fundul mării și pot muta cantități mari de sedimente.

„Câmpurile gravitaționale ale planetelor din sistemul solar interferează unele cu altele, iar această interacțiune, numită rezonanță, modifică excentricitatea planetară, o măsură a gradului de apropiere de circularitatea orbitelor lor”, a explicat în comunicat coautorul și profesorul Dietmar Müller, de la Universitatea din Sydney.

Pământul primește mai multă radiație solară și, în consecință, o climă mai caldă în perioada de vârf a acestui ciclu, sugerează cercetătorii. Aceste temperaturi ridicate, au constatat ei, sunt corelate cu mai multe întreruperi în înregistrările din adâncuri, ceea ce indică existența unor curenți oceanici mai puternici în adâncuri.

Aceasta înseamnă că, dacă ar trebui să se producă colapsul AMOC, așa cum prevăd unii oameni de știință, acest ciclu ar putea atenua cel puțin o parte din consecințe, care ar include o perioadă prelungită de frig extrem în Europa și America de Nord.

„Știm că există cel puțin două mecanisme distincte care contribuie la vigoarea amestecului de ape adânci în oceane”, a explicat Müller. „AMOC este unul dintre ele, dar vârtejurile din adâncurile oceanului par să joace un rol important în climatele calde pentru menținerea ventilației oceanului.”

„Datele noastre din adâncuri, care se întind pe o perioadă de 65 de milioane de ani, sugerează că oceanele mai calde au o circulație de adâncime mai viguroasă”, a adăugat Dutkiewicz. „Acest lucru va putea împiedica oceanul să stagneze, chiar dacă [AMOC] încetinește sau se oprește cu totul.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează