G4Media.ro

Cum îți afectează dieta pielea/ Ce spun studiile despre alimente și sănătatea…

Sursa foto: Pixabay

Cum îți afectează dieta pielea/ Ce spun studiile despre alimente și sănătatea pielii

Dacă v-ați privit vreodată în oglindă și ați observat un nou coș sau o piele palidă, este normal să vă întrebați dacă nu cumva alimentele pe care le consumați sunt cumva responsabile, scrie The New York Times.

„Dieta noastră ne afectează în mod absolut pielea”, a declarat dr. Lauren Ploch, dermatolog. Pielea este un organ, la fel ca inima sau ficatul, și este construită și întreținută de nutrienții din alimente, a spus ea.

Proteinele, de exemplu, sunt folosite pentru a produce colagen, care umflă și menține pielea și ajută la vindecarea rănilor; iar antioxidanții precum vitaminele C și E protejează pielea de poluarea aerului și de soare, a spus ea.

Dar poate consumul anumitor alimente, cum ar fi fructele sau legumele, să ducă la o piele strălucitoare și clară? Și pot alte alimente, cum ar fi sucurile sau pâinea albă, să agraveze acneea sau „să îți facă pielea să arate groaznic”, așa cum au spus unii pe TikTok? Iată ce arată unele studii.

Ce sugerează cercetările

Anumite deficiențe nutritive pot cauza probleme evidente ale pielii, a declarat dr. Mary Wu Chang, profesor asociat de dermatologie și pediatrie la Facultatea de Medicină a Universității din Connecticut.

O deficiență de vitamina C, de exemplu, poate provoca scorbut, care duce la simptome care includ vânătăi ușoare, vindecare slabă a rănilor și piele aspră și îngroșată. Iar deficiențele de proteine pot provoca pielea descuamată și decolorată.

Este dificil de studiat modurile mai subtile în care dieta vă poate afecta pielea, dar unele cercetări oferă indicii, a declarat dr. Rajani Katta, dermatolog și profesor la Baylor College of Medicine.

Într-un studiu din Olanda publicat în 2019, de exemplu, cercetătorii au analizat înregistrările dietelor și fotografiile a aproximativ 2.800 de adulți mai în vârstă, majoritatea în vârstă de 60 și 70 de ani.

Ei au descoperit că femeile care mâncau mai multe fructe, legume, pește și alimente bogate în fibre aveau tendința de a avea mai puține riduri decât cele care mâncau mai multă carne și gustări.

Un alt studiu publicat în 2019 a constatat că femeile din Franța care au urmat dieta mediteraneană au avut riscuri semnificativ mai mici de a dezvolta cancer de piele decât cele care nu au făcut acest lucru. Autorii au emis ipoteza că efectele antioxidante și antiinflamatorii ale dietei ar fi putut juca un rol.

Unele studii mici au constatat, de asemenea, că alimentele individuale pot afecta direct pielea, a spus dr. Katta.

De exemplu, două studii au constatat că un consum de aproximativ trei linguri pe zi de pastă de tomate, care are un conținut ridicat de un antioxidant numit licopen, a protejat pielea împotriva daunelor provocate de soare; și există unele dovezi că alți compuși pe bază de plante – cum ar fi cei care se găsesc în fructele și legumele colorate, ceaiul, ciocolata neagră și anumite ierburi și condimente, inclusiv cuișoare, scorțișoară și mentă – pot oferi o apărare similară, deși consumul acestora nu înlocuiește nevoia de a purta protecție solară, a spus dr. Katta.

Poate dieta dumneavoastră să vă ajute să tratați anumite afecțiuni ale pielii?

Câteva studii de mică amploare – majoritatea efectuate pe băieți adolescenți și bărbați tineri – au constatat că reducerea alimentelor zaharoase și bogate în amidon, cum ar fi sucurile, dulciurile, pâinea albă și pastele, a ajutat la tratarea acneei, a spus dr. Chang. Iar unele rapoarte sugerează că un consum de produse lactate sau de pudră de proteine din zer este asociat cu o acnee mai severă, a adăugat ea.

Dieta mediteraneană poate fi benefică și pentru cei care suferă de psoriazis, o afecțiune care provoacă pete groase, uscate și mâncărimi ale pielii, a adăugat dr. Ploch.

În general, însă, dovezile că schimbările de dietă pot trata afecțiuni ale pielii sunt limitate, a declarat dr. Aaron Drucker, dermatolog și profesor asociat de medicină la Universitatea din Toronto. Și chiar dacă schimbările alimentare ajută, a adăugat el, este posibil să aveți în continuare nevoie de medicamente.

Sfaturi dietetice pentru o piele sănătoasă

Cu excepția cazului în care ați fost diagnosticat cu o deficiență specifică, cel mai bine este să vă luați nutrienții din alimente, mai degrabă decât din suplimente, care nu sunt bine reglementate și care uneori pot provoca mai mult rău decât bine, a spus dr. Ploch.

Într-un studiu clinic de amploare efectuat în Franța, de exemplu, femeile adulte care au luat zilnic un supliment antioxidant care conținea vitaminele C și E, beta-caroten, seleniu și zinc timp de 7,5 ani au avut o șansă cu 68% mai mare de a dezvolta cancer de piele decât cele care nu au luat suplimentul.

Iar suplimentele de biotină, care pretind că susțin părul, pielea și unghiile, pot conține de până la 650 de ori doza recomandată, ceea ce poate duce la rezultate incorecte ale testelor de laborator.

Recomandarea doctorului Ploch pentru o piele sănătoasă este dieta mediteraneană, care oferă nutrienți benefici, cum ar fi antioxidanții și compușii protectori pe bază de plante, a spus ea.

De asemenea, dr. Chang le sugerează adesea pacienților săi cu tendințe acneice să încerce să reducă produsele lactate și alimentele bogate în zahăr și carbohidrați rafinați timp de cel puțin patru până la șase săptămâni. Acest lucru nu va ajuta pe toată lumea, a spus ea, dar unii observă îmbunătățiri semnificative.

Eczema și alte afecțiuni ale pielii „cresc și scad” în mod natural, așa că nu întotdeauna poate fi evident dacă o schimbare în alimentație ajută sau dăunează, a spus dr. Drucker.

Dar dacă observați că un anumit aliment vă înrăutățește în mod constant simptomele, este logic să îl evitați, a spus el.

În general, totuși, fiți conștienți de faptul că eliminarea prea multor alimente sau grupuri de alimente poate avea consecințe nedorite, a spus dr. Drucker. Dacă eliminați lactatele, de exemplu, s-ar putea să pierdeți calciu și vitamina D, așa că asigurați-vă că dieta dvs. este echilibrată cu o varietate de alimente pentru a vă satisface nevoile nutritive.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...