G4Media.ro

Thailanda face demersuri pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex /…

sursa foto: Unsplash/ Ian Taylor

Thailanda face demersuri pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex / Este singura țară din Asia de sud-est care le recunoaște / Un proiect de lege a trecut de camera inferioară a Parlamentului

Thailanda a făcut un pas istoric către egalitatea în materie de căsătorie, după ce camera inferioară a adoptat un proiect de lege care recunoaște legal căsătoria între persoane de același sex, transmite BBC.

Acesta mai are nevoie de aprobarea Senatului și de aprobarea regală pentru a deveni lege.

Dar se așteaptă ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul anului 2024, făcând din Thailanda singura țară din Asia de Sud-Est care recunoaște uniunile între persoane de același sex.

Aceasta va consolida reputația Thailandei ca un paradis relativ pentru cuplurile LGBTQ+ într-o regiune în care astfel de atitudini sunt rare.

„Acesta este începutul egalității. Nu este un leac universal pentru toate problemele, dar este primul pas spre egalitate”, a declarat Danuphorn Punnakanta, deputat și președinte al comisiei pentru egalitatea în materie de căsătorie din Camera inferioară, în timp ce prezenta în parlament un proiect de lege. „Această lege vrea să returneze aceste drepturi acestui grup de persoane, nu să le acorde drepturile”.

Noua lege, care a fost aprobată de 400 din cei 415 parlamentari prezenți, va descrie căsătoria ca fiind un parteneriat între două persoane, în loc de între un bărbat și o femeie. Și va oferi cuplurilor LGBTQ+ drepturi egale de a obține economii de taxe maritale, de a moșteni proprietăți și de a da consimțământul pentru tratament medical pentru partenerii cu probleme de sănătate.

Thailanda are deja legi care interzic discriminarea pe motive de identitate de gen și orientare sexuală și, prin urmare, este considerată una dintre cele mai prietenoase națiuni LGBTQ+ din Asia.

Dar a fost nevoie de mulți ani de campanii pentru ca cuplurile de același sex să ajungă atât de aproape de egalitatea în materie de căsătorie.

Încercările anterioare de a legaliza căsătoriile între persoane de același sex au eșuat în ciuda sprijinului public larg. Un sondaj guvernamental realizat la sfârșitul anului trecut a arătat că 96,6 % dintre cei chestionați erau în favoarea proiectului de lege.

„Da, urmăresc dezbaterea parlamentară și îmi țin pumnii”, spune Phisit Sirihirunchai, un ofițer de poliție homosexual declarat, în vârstă de 35 de ani. „Mă bucur și sunt deja entuziasmat de faptul că se va întâmpla cu adevărat. Sunt din ce în ce mai aproape de a-mi vedea visele împlinite.”

Phisit a declarat că el și partenerul său, care sunt împreună de mai bine de cinci ani, au plănuit să se căsătorească în ziua în care legea va intra în vigoare.

Mai multe partide politice au promis să recunoască uniunile între persoane de același sex ca parte a campaniei lor înainte de alegerile de anul trecut. De asemenea, premierul Sretta Thavisin și-a manifestat vocal sprijinul de la preluarea mandatului în septembrie anul trecut.

În decembrie, camera inferioară a adoptat patru proiecte de lege propuse pentru recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex – unul a fost înaintat de administrația dlui Thavisin, iar trei au venit din partea partidelor din opoziție. Acestea au fost apoi combinate într-un singur proiect de lege, pe care camera inferioară l-a adoptat miercuri.

Cu toate acestea, parlamentul thailandez a respins până în prezent propunerile de a permite persoanelor să își schimbe identitatea de gen, în ciuda vizibilității ridicate a comunităților de transsexuali de aici.

Thailanda încă se distinge în Asia de Sud-Est, unde relațiile intime între persoane de același sex sunt incriminate în unele țări. Este, de asemenea, un caz izolat în Asia.

În 2019, parlamentul din Taiwan a devenit primul din Asia care a legalizat căsătoria între persoane de același sex. Nepalul a înregistrat prima sa uniune între persoane de același sex în noiembrie anul trecut, la cinci luni după ce Curtea Supremă s-a pronunțat în favoarea acesteia.

Acest lucru s-a întâmplat la doar o lună după ce instanța supremă din India s-a pronunțat împotrivă, lăsând decizia în seama guvernului, care a declarat că va înființa un grup care va decide cu privire la mai multe drepturi legale pentru cuplurile de același sex.

Comunitatea LGBTQ+ a luptat, de asemenea, pentru egalitatea în materie de căsătorie în Japonia, unde instanțele districtuale au decis că interdicția este neconstituțională. Sondajele de opinie arată că publicul sprijină acest lucru, dar opoziția dură din partea rândurilor mai vechi și tradiționale ale partidului de guvernământ a blocat eforturile.

Singapore a eliminat o lege din epoca colonială care interzicea sexul între homosexuali în 2022, dar și-a modificat și constituția pentru a împiedica instanțele să conteste definiția căsătoriei ca fiind cea dintre un bărbat și o femeie.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...