Ce iei cu tine de mâncare dacă ai un drum lung de făcut cu mașina sau cu trenul? Câteva idei practice
Toți ne-am aflat până acum în situația de a pleca undeva, eventual cu mașina sau trenul, pentru câteva ore bune. Cum facem cu mesele în acest caz?
- Vezi podcastul video G4Media „Fântâna de sănătate”: Idei practice pentru a mânca sănătos în călătoriile lungi, realizat de Tania Fântână, nutriționist dietetician.
Este util să organizam informația în două scenarii:
1. Drum lung de făcut cu mașina
Cea mai bună alegere aici ar fi să îți calculezi traseul și ora de plecare astfel încât în jurul prânzului să te poți opri undeva să mănânci ceva. La un restaurant ar fi ideal. Oricâte gustări ți-ai lua de acasă, nimic nu se compară cu tihna dată de a mânca o mâncare caldă, eventual undeva pe o terasă, la aer.
Oricât de mult ai mânca acasă, la plecare, nu o să îți țină de foame mai mult de câteva ore. Varianta să tot ronțăi diverse luate de acasă este una ce îți aduce multe calorii și multă lipsă de confort digestiv.
Deși ne concentrăm foarte mult pe mâncare, lichidele sunt la fel de importante.
Ce băuturi să îți iei de acasă: cafea, limonadă, apă.
Ce mâncare să îți iei la tine: o caserolă în care îți poți pune câteva bucăți din friptură rămasă de aseară cu un ardei sau castravete; câteva sticksuri de mozzarella ambalate individual, alături tot de o legumă; 1 sticlă de iaurt de băut/chefir; 1 fruct – mărul rezistă foarte bine în rucsac; o pungă mică de nuci; eventual un mic dulce care nu o să se topească în mașină.
Evită alimentele perisabile, pe cele nepreparate termic, pe cele cu zer, cu mirosuri puternice ce îi pot deranja pe ceilalți pasageri din mașină.
Dacă poți mânca acasă înainte de plecare un sandviș sau o omletă cu brânză, starea ta de sațietate e asigurată pentru câteva ore.
Sigur că există și celebrele benzinării în care poți să găsești ceva de mâncare. De obicei, cele mai atrăgătoare variante sunt foietajele și sandvișurile. Nu cred că ele pot fi baza meselor noastre într-o zi. Poate cel mult o poftă.
Gustările pe care e bine să le ai în mașină mereu dacă ai des de făcut drumuri lungi sunt: fructele uscate, batoanele proteice, batoanele din nuci și fructe uscate, crackers integrali, merele și bananele.
2. Drum lung de făcut cu autobuzul sau cu trenul
Când spun drum lung mă refer la o durată a călătoriei de peste 6 ore. În celalalte cazuri, dacă mănânci bine acasă și îți iei un fruct la tine poți să supraviețuiești foarte bine fără să mănânci prea mult. Oricum la destinație de cele mai multe ori mâncarea este prezentă.
Dacă în cazul mașinii personale variantele de mese pot fi mai variate, în cazul transportului în comun, problema igienei alimentare este mai pronunțată. Am mers recent cu trenul și stiu că ăsta e încă un subiect actual la noi.
Așadar, cele mai sigure alegeri pe care le puteți face sunt alimentele gata ambalate ce necesită contact minim cu mâinile voastre:
– un sandviș făcut de voi de acasă, învelit în folie alimentară și șervețel. Alegeți mozzarella, cașcavalul, șuncă slabă de pui sau chiar o bucată de friptură cu ardei sau castravete;
– o sticlă de iaurt de băut o să vă ofere și hidratare și ceva nutrienți. În plus de asta, se știe că iaurtul taie pofta de mâncare. Ce să zic? Numai beneficii :);
– un baton de nuci și fructe uscate pentru un plus de energie și pentru satisfacția dată de gustul dulce;
– vă puteți face de acasă un shake din lapte vegetal (e mai rezistent la păstrarea la temperaturi mai înalte decât cel animal), musli/ovăz/hrișcă, fructe de pădure sau banană, mango și ceva nuci;
Nu uitați să luați la voi apă, cafea și eventual o limonadă făcută simplu în casă din lămâi și miere. Puteți adăuga rădăcină rasă de ghimbir sau frunze de mentă pentru un plus de savoare nevinovată.
Șervețelele umede și sticluțele cu soluții dezinfectante sunt și ele un lucru necesar atunci când călătorești.
În afara ideilor practice de mai sus, vă mai spun că, în ciuda senzației neplăcute pe care foamea ne-o poate da la un moment dat, ea este un lucru firesc cu care organismul uman s-a confruntat de multe ori pe parcursul evoluției sale. Nu picăm din picioare de fiecare dată când simțim foame. Dacă nu avem probleme de sănătate, nu este cazul să ne sperie eventualele simptome neplăcute: durerea de cap, lipsa de concentrare, starea de nervozitate. Sunt semnalele corpului care cere aport de glucoză în sânge. Ele se vor opri la un moment dat și corpul își va produce singur glucoza necesară, apelând la rezervele de grăsime. Suntem izvoare ambulante de energie. Țesutul adipos fix pentru asta este creat: să asigure hrana necesară corpului când sursele externe lipsesc.
Încercați să folosiți timpul petrecut departe de casă pentru a vă pune ordine în gânduri, pentru a uita de micile griji ale vieții de zi cu zi și, cine știe, noi drumuri se vor arăta de umblat și bătătorit. Un stomac prea plin induce stare de somnolență și suficiență, stări care nu ne propulsează prea departe. Țineți-vă mintea ageră, ochii larg deschiși și nu uitați să priviti spre zări tot mai înalte.
Notă: Tania Fântână este Nutritionist Dietetician la FantanadeSanatate.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank