G4Media.ro

Liderul opoziției conservatoare din Polonia sugerează că ar fi dispus să susțină…

sursa foto: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Liderul opoziției conservatoare din Polonia sugerează că ar fi dispus să susțină relaxarea legii privind avortul

Liderul opoziției conservatoare Jarosław Kaczyński a indicat că ar fi dispus să susțină o relaxare a interdicției aproape totale a avortului în Polonia, care a fost introdusă în timpul guvernării propriului său partid Lege și Justiție (PiS), relatează Notes from Poland.

Dar el avertizează că acest lucru s-ar putea întâmpla doar prin modificarea constituției.

Mișcarea marchează o aparentă schimbare din partea lui Kaczyński, care și-a exprimat anterior sprijinul pentru interdicția aproape totală. O altă figură importantă a PiS, fostul prim-ministru Mateusz Morawiecki, și-a reiterat propriul sprijin pentru relaxarea legii.

Vineri, trei proiecte de lege menite să pună capăt interdicției aproape totale a avortului au fost supuse la primul vot în Sejm, cea mai puternică cameră inferioară a parlamentului. Toate au obținut o majoritate de voturi – în principal din partea coaliției de guvernare – ceea ce înseamnă că au trecut la comisie pentru discuții suplimentare.

Două dintre legile propuse – una înaintată de Coaliția Civică (KO), formațiunea centristă a premierului Donald Tusk, și alta de Stânga (Lewica) – ar introduce avortul la cerere. Ambele au fost combătute de PiS în timpul votului.

Cealaltă a fost înaintată de A Treia Cale (Trzecia Droga), un grup de centru-dreapta care face parte din coaliția de guvernare alături de KO și Stânga. Acest proiect de lege nu ar merge atât de departe ca celelalte propuneri, restabilind în schimb legea avortului care exista înainte de introducerea actualei interdicții aproape totale în 2021.

În timpul votului asupra propunerii Trzecia Droga, patru dintre cei 181 de parlamentari PiS prezenți au votat în favoarea acesteia, în timp ce 21 – inclusiv Kaczyński – s-au abținut de la vot în loc să se opună. Cu toate acestea, restul de 156 de parlamentari PiS au votat împotrivă.

În conformitate cu legea de dinainte de 2021 – care a fost introdusă în 1993 și este adesea numită „compromisul avortului” – sarcinile puteau fi întrerupte doar în trei circumstanțe: dacă amenințau viața sau sănătatea mamei, dacă erau rezultatul unui act criminal, cum ar fi violul, sau dacă fătul era diagnosticat cu un defect congenital sever.

În octombrie 2020, Tribunalul Constituțional (TK), un organism considerat pe scară largă ca fiind sub influența PiS, a decis că cea din urmă dintre aceste trei circumstanțe – care reprezentau peste 90% din avorturile legale – este neconstituțională. A făcut acest lucru la cererea unui grup de 199 de deputați, majoritatea din partea PiS.

Kaczyński însuși și-a exprimat în mod regulat sprijinul pentru încetarea avorturilor cauzate de malformații congenitale, pe care figurile PiS le-au numit „avorturi eugenice”.

În 2016, Kaczyński a declarat că „se va strădui să se asigure că până și sarcinile foarte dificile, atunci când copilul este condamnat la moarte, este grav diform, se vor încheia prin naștere, astfel încât copilul să poată fi botezat, îngropat, să primească un nume”.

Cu toate acestea, vineri, după ce voturile privind avortul au avut loc, Kaczyński a adoptat un ton mai conciliant. „Cred că dacă… compromisul [privind avortul] din 1993 ar fi inclus în Constituție, atunci ar fi ceva de discutat”, a declarat liderul PiS jurnaliștilor din Sejm.

„Dacă ar fi posibil, deși este într-adevăr foarte dificil, poate că ar exista o soluție care ar calma situația”, a continuat el. „În același timp, o lege care ar trebui să o completeze ar clarifica condițiile [în care avortul poate avea loc]”.

Hotărârea din 2020 a TK care a introdus actuala interdicție aproape totală a avortului a fost emisă pe baza faptului că Constituția Poloniei protejează, printre altele, „viața fiecărei ființe umane” și „demnitatea persoanei”.

Pentru a schimba constituția, este necesară o majoritate de două treimi în Sejm, ceea ce înseamnă că ar avea nevoie de sprijinul majorității actualei coaliții de guvernare și al PiS.

Între timp, după votul de vineri, Morawiecki, care a ocupat funcția de prim-ministru PiS în timpul implementării actualei legi a avortului, și-a reiterat poziția exprimată anterior, potrivit căreia interdicția aproape totală a fost o „greșeală” și că ar dori o revenire la legea de dinainte de 2021.

Morawiecki a votat vineri împotriva proiectului de lege al Trzecia Droga. Cu toate acestea, el a declarat ulterior că acest lucru a rezultat dintr-o neînțelegere, deoarece nu a înțeles în ce ordine au fost prezentate cele patru proiecte de lege privind avortul.

Vorbind pentru radiodifuzorul RMF, Morawiecki a explicat că, personal, nu i-a plăcut legea avortului de dinainte de 2021, dar acum își dă seama că introducerea unei legi și mai dure ar putea împinge „pendulul înapoi în cealaltă parte” și ar putea duce la o lege și mai liberală decât cea existentă anterior.

Sondajele de opinie arată că există un sprijin puternic pentru eliminarea actualei interdicții cvasi-totale. Cu toate acestea, societatea este divizată în privința revenirii la legea anterioară anului 2021 sau la introducerea avortului la cerere. Unii, inclusiv lideri ai Trzecia Droga, au cerut organizarea unui referendum pentru a decide în această privință.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu guvernul controlat de Kaczyński a introdus interdicția? Ați stat destul la putere, mai stați și pe bară.