G4Media.ro

Dosarele de la fosta Secţie Specială ale judecătorului care l-a condamnat pe…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dosarele de la fosta Secţie Specială ale judecătorului care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu au fost clasate / Magnatul a folosit dosarele SIIJ ca să obţină ne-extrădarea din Marea Britanie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins plângerea omului de afaceri Puiu Popoviciu şi a confirmat clasarea unui dosar deschis împotriva fostului judecător Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran care l-a condamnat iniţial pe Puiu Popoviciu în dosarul Băneasa, potrivit deciziei ÎCCJ din 16 aprilie 2024.  Dosarul împotriva fostului judecător fusese dechis în 2019 de procuroarea Adina Florea (acum pensionată) de la fosta Secţie Specială.

La sfârşitul lunii martie a acestui an a fost clasat şi un al doilea dosar al ex-judecătorului Ion-Tudoran, instrumentat de procuroarea Mihaiela Iorga Moraru (acum şefa Secţiei a I-a din DNA).

Acest al doilea dosar provenit de la fosta Secţie Specială, cu nr. 1603/P/2019, a fost folosit de Puiu Popoviciu în faţa Curţii Supreme de Justiţie de la Londra pentru a obţine decizia de ne-extrădare în România din 2021, potrivit motivării Curţii Supreme de la Londra, consultată de G4media.ro în iunie 2021.

Echipa de avocați a lui Popoviciu a pus pe masa Înaltei Curți de la Londra mai multe mărturii din dosarele deschise de fosta Secție Specială (SIIJ) împotriva judecătorului care l-a condamnat pe Popoviciu în primă instanță. Martorii de la SIIJ au descris presupusele legături ale judecătorului Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran cu Gigi Becali, prezentat drept ”rivalul” lui Popoviciu și ”principalul martor al acuzării” DNA împotriva acestuia.

 Ionuţ Veniamin Dojana, avocatul unui afacerist care a formulat plângere penală la SIIJ împotriva judecătorului Ion-Tudoran, a fost audiat de instanţa britanică şi a precizat că toate aceste aspecte erau investigate de procuroarea SIIJ Mihaela Iorga Moraru în dosarul penal nr. 1603/2019.

Magistratul britanic, lordul judecător Holroyde, a reflectat dacă să ţină cont de mărturiile obţinute de SIIJ, despre care a afirmat că sunt ”din auzite” şi greu de crezut, însă, în cele din urmă, a acceptat câteva dintre mărturii.

Am ajuns la concluzia că mărturiile furnizate de Dojana, Dumitrescu și Opriș sunt credibile cel puțin privind următoarele aspecte privind conduita judecătorului Tudoran: a avut o relație de durată cu Pîrvu, în timpul căreia l-a asistat în mod nepotrivit și corupt în probleme legale; a avut, de asemenea, o relație de-a lungul anilor cu prietenul lui Pîrvu, Becali, în cadrul căreia i-a furnizat în mod nepotrivit și corupt asistență legală; a participat la jocuri de noroc cu acești oameni; ar fi primit o mită și ar fi cerut alta.

Nu pot concluziona dacă aceste alegații sunt adevărate, dar în toate circumstanțele acestui caz foarte neobișnuit, accept posibilitatea ca aceste alegații, la fel de bine, să poată fi adevărate”, a declarat lordul judecător Holroyde.

Magistratul englez a concluzionat că aceste probleme legate de judecarea dosarului Băneasa nu au fost remediate prin faptul că decizia de condamnare a lui Popoviciu, dată de judecătorul Ion-Tudoran, a fost confirmată de completul de 3 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) de la București.

Decizia ÎCCJ a fost luată în necunoștiința acestor dovezi, acum disponibile, privind relația dintre judecătorul Tudoran și Becali. ÎCCJ nu i s-a cerut să re-examineze cazul din perspectiva faptului că judecătorul de la fond a avut o relație de-a lungul anilor, apropiată și coruptă, cu martorul cheie al acuzării”, a precizat lordul judecător Holroyde.

Prin urmare, în 2021, Curtea Supremă de la Londra a admis apelul lui Popoviciu împoriva deciziei de extrădare pe motiv că nu avut parte de un proces corect în România.

Ce s-a întâmplat ulterior

În mai 2023, judecătoarea Adriana Pencea de la Curtea de apel București a admis cererea de revizuire formulată de Puiu Popoviciu, a dispus rejudecarea dosarului Băneasa și a suspendat executarea sentinței de condamnare de 7 ani de detenție.

Citește aici cine e judecătoarea Adriana Pencea și cum a ajuns dosarul la ea

Apoi, în iunie 2023, Înalta Curte a menținut decizia judecătoarei Pencea, iar judecătoarea CAB Liana Arsenie a retras mandatul european de arestare emis pe numele lui Puiu Popoviciu.

Prin urmare, pe 30 iulie 2023, Curtea Supremă de Justiție a Marii Britanii a respins definitiv extrădarea în România a omului de afaceri Puiu Popoviciu.

Cine e Puiu Popoviciu

Este ginerele fostului ministru comunist de Interne, Ion Dincă zis Teleagă, ca și Nicoale Badea, fostul patron de la Dinamo.

Este proprietarul mallului Băneasa și dezvoltator imobiliar. În trecut alături de un alt magnat, Radu Dimofte, a fost co-proprietar ar francizelor KFC și Pizza Hut și al hotelurilor Howard Johnson (acum Sheraton) și Ramada. Între timp, cei doi și-au separat afacerile.

Puiu Popoviciu a mobilizat în apărarea lui case puternice de avocatură și personaje extrem de influente la nivel global, precum Hunter Biden (fiul președintelui SUA, Joe Biden), Louis Freeh (fost șef al FBI) și Rudy Giuliani (fost primar al New York-ului și avocat al lui Donald Trump).

Publicația britanică Daily Mail a publicat în mai și iunie 2021 mai multe schimburi de e-mailuri din 2016 şi 2017 dintre Hunter Biden, Louis Freeh și mai mulți avocați americani pe tema apărării lui Puiu Popoviciu.

În decembrie 2023, Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden, a fost pus sub acuzare pentru nouă acuzații de evaziune fiscală. Una dintre acuzații se referă și la afacerile din România ale lui Biden Jr, potrivit ziarului american Wall Street Journal. Actul procurorilor face referire la un acord între Hunter Biden și omul de afaceri român desemnat prin inițialele G.P.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Marele magnat…ce sa iti povestec…mai terminati cu tot felul de epitete tabloide ca nu va face cinste deloc…

  2. Daca iese Trump ma mut in America minim 25 de ani! o nenorocire alo!