G4Media.ro

Judecătoria Rupea respinge candidatura primarului PNL din Bunești, comuna din care face…

Sursa foto: Pexels

Judecătoria Rupea respinge candidatura primarului PNL din Bunești, comuna din care face parte satul Viscri / Decizia nu e definitivă / Primarul a fost declarat incompatibil după ce şi-a dat singur autorizații pentru pensiune și pășune

Judecătoria Rupea a respins candidatura lui Mircea Pălăşan, primarul PNL din Buneşti, comuna din care face parte satul Viscri, potrivit portalului instanţei. Decizia nu e definitivă şi poate fi atacată cu apel la Tribunalul Braşov. Iniţial, BEC a admis candidatura primarului Pălăşan, dar reprezentanţii USR au formulat contestaţie în instanţă.

Pe 20 octombrie 2020, Înalta Curte l-a declarat incompatibil, prin decizie definitivă, pe primarul din Buneşti. Potrivit legii, el ar fi trebuit să îşi piardă mandatul, să fie organizate noi alegeri şi să nu mai aibă acces la o funcţie publică timp de 3 ani.

„(1) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta şi dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni.

(2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărâriij udecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, arată articolul 25 din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

Potrivit unui comunicat ANI din martie 2017, Mircea Pălășan a fost găsit în conflict de interese administrativ în timpul mandatului de primar 2012 – 2016, în trei cazuri.

El a întocmit și semnat proiectele a două hotărâri ale Consiliului Local Bunești cu privire la realizarea, respectiv aprobarea PUZ pentru imobilul proprietatea sa.În plus, primarul a semnat avizul favorabil și avizele de oportunitate cu privire la elaborarea PUZ pentru același imobil, documente în baza cărora a fost eliberat certificatul de urbanism de către Consiliul Județean Brașov. Ulterior, aceste documente au stat la baza eliberării autorizației de construire a unei pensiuni agroturistice cu finanțare din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurară (FEADR).

Mircea Pălășan a întocmit și semnat proiectul hotărârii Consiliului Local privind atribuirea directă a pășunilor comunale pe o durată de 10 ani, în favoarea sa personal și a fiicei sale, printre alții. În urma acestei atribuiri, Mircea Pălășan și fiica sa au încasat subvenții pentru agricultură prin intermediul Agenţiei de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...