G4Media.ro

Victor Ponta a dat în judecată DNA și pe procurorul Jean Uncheșelu…

Sursa Foto: Facebook/ Victor Ponta

Victor Ponta a dat în judecată DNA și pe procurorul Jean Uncheșelu și le cere 1,5 milioane de lei despăgubiri morale pentru dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost achitat definitiv

Fostul premier PSD Victor Ponta a dat în judecată DNA și pe procurorul Jean Uncheșelu, cel care a instrumentat dosarul Turceni-Rovinari în care Ponta a fost achitat definitiv după opt ani de procese, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Ponta cere daune civile de peste 1,5 milioane de lei, bani pe care anunță că îi va dona unor cauze umanitare: un milion de lei pentru prejudiciul moral produs prin ”acuzarea și trimiterea în judecată nedreaptă pentru pretinse fapte de corupție pe care nu le-am săvârșit”, 500.000 de lei pentru ”prejudiciul moral constând în încălcarea dreptului meu la soluționarea procesului penal într-un termen rezonabil” și 29.400 de lei – onorariul avocaților săi. De asemenea, Victor Ponta cere și plata dobânzii aferente sumelor, de la data chemării în judecată și până la plata integrală.

”Cer expres în acțiune ca banii să fie recuperați de la cei vinovați, nu să fie plătiți de la buget de noi toți”, a declarat Victor Ponta pentru G4Media.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-au achitat în 2023 pe toți cei cinci inculpați – printre care se număra și Victor Ponta.

Fostul premier Victor Ponta şi Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ”Şova şi Asociaţii”, fuseseră achitaţi și în primă instanță.

“După 8 ani de proces – 8 judecatori de la ICCJ au restabilit adevarul! Azi, Înalta Curte de Casație si Justiție a pronunțat decizia finala in faimosul dosar “Ponta – Șova” (dosarul care a dus, în 2015, la demisia mea din funcția de Președinte al PSD și, ulterior, din funcția de Prim Ministru): ACHITARE pentru toti cei 5 pentru că “nu exista fapte care să constituie infracțiuni”, a scris Ponta la acel moment.

Acesta a precizat că nu a invocat niciodată prescripția sau o alta modificare de procedură sau Decizie a CCR. “Am fost tot timpul nevinovat și dosarul penal a avut, de la început, scopul de mă îndepărta din funcție. Mă bucur că am avut încredere in Justiție; le cer iertare celorlalți 4 inculpați (toti achitați) care au fost “victime colaterale”; imi pare rău pentru suferința familiei si a prietenilor mei din aceasta perioadă”, a adăugat el.

Fostul premier a adăugat că, prin acest dosar și prin demisia sa, a fost schimbată soarta sa, cât și “destinul politic al României”. “Îmi doresc ca asemenea abuzuri sa nu se mai repete niciodată in Țara noastră”.

Ponta a fost trimis în judecată în septembrie 2015, fiind acuzat de procurorii DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor.

”În perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpatul Ponta Victor-Viorel, prin cabinet individual de avocat, a obținut de la SCA „Șova și Asociații” suma 181.439,98 lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.

Astfel, la data de 30 august 2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut ca, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară”, arată procurorii DNA în comunicatul din 2015, în care anunțau trimiterea în judecată.

Cu privire la infracțiunile de spălare de bani, mai susțineau procurorii DNA, s-a reținut că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpații Ponta Victor-Viorel și Șova Dan Coman ar fi disimulat adevărata natură a provenienței banilor (181.439,98 lei) obținuți de inculpatul Ponta Victor-Viorel, justificați aparent în baza convenției de conlucrare profesională încheiată între SCA „Șova și Asociații” și cabinetul de avocat „Ponta Victor-Viorel”.

În realitate, banii ar fi reprezentat bonificarea inculpatului Ponta Victor-Viorel în considerarea facilitării, de către acesta, a încheierii și derulării contractelor de asistență juridică a SCA „Șova și Asociații” cu cele două complexuri energetice, cunoscând că banii provin din săvârșirea de infracțiuni, se mai arată în comunicatul DNA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Ponta demarează o nouă poantă

  2. Bine face! Daca as putea, as da în jud3cata toate structurile judiciare, inclusiv ICCJ, CSM și CCR.

  3. Te mănâncă sub coadă, Ponta? Zi mersi că nu te-a întrebat nimeni încă de KazMunaiGas…

  4. E vedeti, voi ii ajutati sa scape si acuma va da in judecata.

  5. Adica ati fost oameni cu Ponta si acum trage in voi. Mai bine erati incoruptibili si il bagati la zdup.

  6. Cum nu are ce primi de la procuror, instanța care îi va da câștig de cauză va dispune să-i plătesc tot eu împreună cu cetățenii români.

    Probabil s-au săturat turcii de consultanța lui, l-au concediat și a rămas fără sursă de venit.

  7. Puie Monta

  8. Deci justiția coruptă a PSD-PNL îl albește și acum contribuabilul îl îmbogățește!
    PNA ! 🤮

    • Geniala exprimare, caracterizeaza perfect functionarea tandemului politica – justitie si crearea cleptocratiei:
      „Contribuabilul ii imbogateste, iar justitia ii albeste”