G4Media.ro

Partidul Socialist s-a clasat pe primul loc în alegerile din Catalonia unde…

Foto: Jordi Play/PSC

Partidul Socialist s-a clasat pe primul loc în alegerile din Catalonia unde separatiștii au pierdut majoritatea, dar formarea unei majorități stabile va fi extrem de dificilă

După numărarea aproape completă a voturilor în alegerile pentru parlamentul regiunii autonome din nord-estul Spaniei rezultatele se prezintă astfel:

Partidul Socialist al Cataloniei (PSC) 42 de mandate (+ 9 față de scrutinul din 2021)

Junts (separatist, centru dreapta) 35 (+3)

Stânga Republicană Catalană (ERC, separatist, centru-stânga) 20 (-13)

Partidul Popular (PP, centru dreapta) 15 (+9)

VOX (extrema dreaptă) 11 (0)

Communs Sumar (stânga radicală) 6 (-2)

Candidatura Unității Populare (CUP, separatist, extrema stângă) 4 (-5)

Alianța Catalană (AC, separatist, extrema dreaptă) 2 (-)

Parlamentul Cataloniei are 135 de mandate, majoritatea absolută fiind de 68. Un prim calcul arată că partidele unioniste – PSC, PP, VOX și Communs Sumar – dețin împreună 74 de mandate față de 61 pentru partidele separatiste – Junts, ERC, CUP și AC.

Președintele Cataloniei (denumirea șefului guvernului) Pere Aragones (ERC) a anunțat că partidul său trece în opoziție, iar misiunea de a forma noul guvern va reveni liderului PSC, Salvador Illa Roca. Dar formarea unei coaliții stabile este extrem de dificilă în Catalonia. PSC se poate baza pe Communs Sumar cu care guvernează în coaliție și la Madrid și ar dori să apeleze la ERC, care i-ar da exact cele 68 de mandate pentru o majoritate absolută, dar separatiștii au anunțat că nu sunt dispuși să intre într-o astfel de coaliție.

Deși unioniștii au devenit majoritari în Catalonia, PP și VOX, care reprezintă și opoziția în parlamentul Spaniei, nu sunt dispuși să acorde niciun fel de sprijin PSC în parlamentul de la Barcelona.

Ar fi de menționat că în noul parlament și-a făcut apariția pentru prima oară Alianța Catalană, partid ultra-naționalist separatist, care completează spectrul politic din regiune.

Toată situația politică din Catalonia este complicată de faptul că PS, condus de premierul Spaniei Pedro Sanchez, depinde în parlamentul de la Madrid de sprijinul Junts și ERC, iar fostul președinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, acum candidatul de vârf al Junts și fugar în Belgia, a condiționat acest sprijin cu o amnistie pentru catalanii acuzați de rebeliune în 2017 când a fost organizat un referendum pentru independență, nerecunoscut de autoritățile de Madrid.

Congresul Deputaților (camera inferioară a parlamentului de la Madrid) a aprobat proiectul legii amnistiei care acum se află în dezbaterea Senatului și se pare că acest gest politic i-a ajutat pe Socialiștii Catalani în alegeri. S-ar putea însă ca PSC să fi obținut o victorie à la Pirus care să lase Catalonia fără un guvern viabil, în pofida înfrângerii clare a separatiștilor în scrutinul de duminică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...