G4Media.ro

Memorialul Holocaustului și mai multe fațade din cartierul Marais (cu o importantă…

Foto: X Yonathan Arfi

Memorialul Holocaustului și mai multe fațade din cartierul Marais (cu o importantă prezență evreiască) din Paris, vandalizate cu picturi cu „mâini roșii”

“Niciun tag sau simbol antisemit nu este tolerabil, dar unele fac mai mult rău decât altele: aseară, mâini roșii ca sângele au fost pictate pe Zidul celor Drepți de la Memorialul Holocaustului. Oricare ar fi autorii, această desfigurare a Memorialului Shoah, simbol al mâinilor însângerate ale teroriștilor care au linșat doi soldați israelieni în octombrie 2000, răsună ca un strigăt de adunare plin de ură împotriva evreilor.” a denunțat președintele Consiliului reprezentativ al instituțiilor evreiești din Franța (Crif), Yonathan Arfi, într-un mesaj postat pe X.

Președintele Crif a denunțat profanarea după ce plăcuțele au fost descoperite pe zidul Drepților, în fața Memorialului, marți dimineață.

“Chiar în ziua aniversării acestui eveniment, care a prefigurat razia de la Vel’d’Hiv, unde mulți copii au fost arestați înainte de a fi exterminați, zidurile din cartierul Marais din fața grădinițelor și școlilor au fost pângărite, inclusiv Zidul celor Drepți, care au salvat evrei cu riscul vieții lor.” a scris pe X primarul sectorului Paris Centru, Ariel Weill.

Marais se află în centrul Parisului în arondismentele 3 și 4 și este cartierul istoric al comunității evreiești din capitala Franței. Pe numeroase clădiri se află plăci comemorative cu numele evreilor ridicați de poliție în timpul ocupației naziste (1940 – 1944).

Foto: Memorialul Holocaustului Paris

Pe 14 mai 1941, în cursul “Raziei Biletului Verde” aproximativ 3.700 de evrei din regiunea pariziană au fost arestați și internați în lagărele Pithiviers și Beaune-la-Rolande. Aceștia au fost #deportați direct în lagărul de la Auschwitz-Birkenau în convoaiele 4, 5 și 6 în iunie-iulie 1942.

În cursul raziei din 16 – 17 iulie 1942 au fost arestați peste 13.000 de evrei parizieni, dintre care peste 4.000 de copii. Aceștia au fost duși în lagărul de concentrare de la Drancy, o suburbie la est de Paris, și de acolo transportați la Auschwitz unde imensa majoritate au pierit, mai ales în camerele de gazare.

Într-o postat pe Instagram, primărița Parisului Anne Hidalgo a condamnat “aceste acte incalificabile în cei mai fermi termeni”. „Nicio cauză nu poate justifica o astfel de defăimare, care pătează memoria victimelor Holocaustului și a Drepților care au salvat evrei cu riscul vieții lor”, a declarat primărița Hidalgo.

Franța este țara unde trăiesc cei mai mulți evrei din Europa – circa o jumătate de milion – dar unde potrivit unui recent raport al organizației Anti-Defanation League s-a înregistrat cea mai mare creștere a incidentelor antisemite, de la 436 în 2022 la 1.676 în 2023, trei sferturi dintre acestea după atacul terorist Hamas în sudul Israelului din 7 octombrie.

Foto: Petru Clej

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...