G4Media.ro

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică 8: Ungaria – și-a găsit în…

Foto: Facebook Peter Magyar/Viktor Orban

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică 8: Ungaria – și-a găsit în sfârșit Viktor Orban nașul politic în Peter Magyar?

Prim ministrul Ungariei și liderul partidului FIDESZ (conservator autoritar), Viktor Orban, este cel mai vechi lider actual din Uniunea Europeană, aflat la guvernare neîntrerupt din 2010 și alegerile europarlamentare din 2024 n-ar fi trebuit să clatine cvasi-monopolul puterii de care se bucură.

Opoziția fracturată între social-democrați, verzi și liberali la stânga și ultra-naționaliști la extrema dreaptă a fost incapabilă să prezinte o alternativă la FIDESZ care a devenit tot mai mult imaginea partidului-stat, cu o majoritate constituțională în parlament și cu tentacule în toată societatea, mai ales în economie.

A fost necesar însă ca un fost aliat al lui Orban, Peter Magyar în vârstă de 43 de ani, să iasă din front și să denunțe corupția din FIDESZ patronată de liderul și premierul Orban, numind Ungaria “un stat mafiot”.

Magyar a înființat pe 15 martie 2024 un nou partid – TISZA, Partidul Respectului și Libertății – care în cele mai recente sondaje de opinie a ajuns până la 26% în intențiile de vot, în timp ce FIDESZ a scăzut pentru prima oară de mult timp la sub 40% (față de 52% în alegerile europene din 2019), în timp ce alianța social-democrat-liberală-verde este cotată la 17%.

Foto: Facebook Peter Magyar

La un recent miting la Debrecen, oraș dominat de peste un deceniu de FIDESZ, Magyar a reușit să adune 10.000 de participanți, afirmând că a reușit să spargă monopolul partidului de guvernământ în afara Budapestei.

Magyar a fost căsătorit până în 2023 cu Judit Varga, fostă ministră a justiției în guvernul FIDESZ între 2019 – 2023. El însuși a fost diplomat ungar la UE și a lucrat la biroul premierului Orban. El a devenit cunoscut cu ocazia scandalului în care președinta Ungariei, Katalin Novak, a fost nevoită să demisioneze după ce s-a aflat că a grațiat un fost demnitar condamnat pentru molestare sexuală. Magyar a criticat oficialitățile de la Budapesta, iar fosta sa soție a demisionat din parlament și din fruntea listei de candidați FIDESZ pentru alegerile europene.

TISZA a fost descris drept un partid conservator moderat și pro-european, deși politicieni din FIDESZ îl descriu pe Magyar drept un stângist camuflat, insinuând că ar primi sprijin din exterior, o tactică devenit tradițională la partidul-stat condus de Orban.

Foto: Facebook Viktor Orban

Este clar că la Bruxelles apariția unui politician pro-european de frunte în Ungaria ar fi privită cu simpatie, după deriva autoritară a lui Orban și mai ales după simpatia arătată Rusiei lui Putin și recent Chinei lui Xi care a vizitat Budapesta și a fost primit cu onoruri.

Scrutinul european va testa sprijinul pentru acest nou partid de opoziție. Trecutul a arătat însă că FIDESZ, ajutat de aparatul birocratic și de controlul cvasi-absolut asupra mass-mediei, are vaste resurse la care poate apela în scrutinul din 9 iunie când Ungaria va alege cei 21 de euro-deputați din totalul de 720.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...