G4Media.ro

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică 9: Belgia – un mega scrutin…

Foto: Facebook Vlaams Belang

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică 9: Belgia – un mega scrutin în care naționaliștii flamanzi sunt favoriți, iar marxiștii sunt cei mai puternici din UE

Belgia va avea în 2024 un an electoral similar cu cel al României: pe 9 iunie vor avea loc pe lângă alegeri europarlamentare, alegeri federale și cele pentru parlamentele celor trei entități federale: Flandra, Wallonia și Bruxelles, iar în toamnă vor avea loc alegerile provinciale și cele locale. Spre deosebire de România, Belgia este monarhie constituțională.

Cele 22 de mandate (din totalul de 720) alocate Belgiei în Parlamentul European sunt ales în trei colegii: 13 în colegiul neerlandofon (vorbitorii de limbă olandeză – flamanda), opt pentru francofon și unul pentru germanofoni.

Partidele din Belgia sunt divizate pe criterii ideologice și lingvistice: la flamanzi cele mai puternice sunt Vlaams Belang (VB, ultra-naționalist) și Noua Alianță Flamandă (naționalist) care ocupă primele două locuri în sondaje, iar în colegiul francofon domină Partidul Socialist (PS) și Mișcarea Reformatoare (MR). În sondaje apare și cel mai puternic partid marxist din Uniunea Europeană, Partidul Muncitorilor (PVDA/PTB), cotat la 9% în colegiul neerlandofon și la 19% în cel francofon.

De anul acesta dreptul de vot este acordat și tinerilor de 16 și 17 ani, iar participarea la vot este obligatorie în Belgia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Partea buna.. Inca, mai peste tot, mai putin Ungaria, partidele astea nebune au maxim 15, 20, hai 25%. Majoritatea nu fac forma de guvernare cu ele…si totusi daca fac, isi piers mult din avant si renunta la multe nebunii. Asta e sansa Europei, inca.

  2. …poate era interesant sa ne spuneti despre sistemul elecronic de votare. Nu ma refer la vot online ci la unul care sa potriveasca numarul de semnaturi cu numarul de voturi si nu pixul unui pensionar obosit la ora 1 noaptea