G4Media.ro

Skopje ridică miza, adâncind ruptura cu Atena: Premierul ales Mickoski insistă asupra…

Foto: Facebook Kyriakos Mitsotakis/Hristijan Mickoski

Skopje ridică miza, adâncind ruptura cu Atena: Premierul ales Mickoski insistă asupra dreptului de a folosi „Macedonia” ca nume al țării, în timp ce Mitsotakis transmite un mesaj dur

Ruptura dintre Atena și Skopje se adâncește, prim-ministrul ales al Macedoniei de Nord, Hristijan Mickoski, declarând că se va abține să folosească verbal numele constituțional al țării – adică fără denumirea geografică aplicată de Nord -, încălcând astfel Acordul de la Prespa, relatează ekathimerini.

Acordul de la Prespa este un acord încheiat în 2018 între Grecia și Republica Macedonia de atunci, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, care a rezolvat o dispută de lungă durată între cele două țări în privința numelui oficial al Macedoniei. Grecia obiectează la folosirea acestui nume, care este și cel al unei provincii grecești, Atena considerând că acesta are conotații iredentiste.

Premierul desemnat Mickoski a cerut chiar Atenei să apeleze la Curtea Internațională de Justiție dacă consideră că Acordul de la Prespa nu este respectat.

Mickoski a subliniat că partidul său naționalist VMRO-DPMNE, în calitate de partid de guvernământ, va folosi denumirea constituțională în comunicarea în cadrul și între instituții, dar în declarații sau discursuri își va păstra „dreptul individual” de a folosi termenii „Macedonia și macedonean”.

Mai mult, referindu-se la guvernul de la Atena, el a declarat că „nici nouă, nici lor nu ne place acest acord”, afirmând că așteaptă să se întâlnească cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

Noua Democrație (ND, conservator), partidul de guvernământ condus de Mitsotakis, și-a exprimat opoziția față de acordul din 2019 pe vremea când era partid de opoziție. Cu toate acestea, a declarat în repetate rânduri că va susține acordul.

La rândul său, Mitsotakis a precizat joi, într-un interviu acordat postului de televiziune Skai TV, că cele trei memorandumuri de înțelegere legate de acord nu vor fi ratificate de Parlament, menționând totodată că atitudinea noii conduceri de la Skopje va avea un impact asupra perspectivei europene a Macedoniei de Nord.

„Nu vom ratifica memorandumurile de la Prespa atât timp cât nu suntem convinși că cealaltă parte respectă [acordul]”, a spus el, răspunzând, printre altele, la îndemnul opoziției SYRIZA (stânga radicală) de a face acest lucru.

„Am avut perfectă dreptate să nu aducem memorandumurile [în Parlament pentru ratificare]. Citeam că va veni un alt guvern [la Skopje]”, a spus premierul Mitsotakis. Amintind dezacordurile ND cu privire la Acordul de la Prespa, el a spus că acesta a consacrat „denumirea agresivă de „macedonean””.

„Orice abatere de la punerea în aplicare a acordului va avea consecințe grave pentru relația noastră și pentru parcursul european al țării”, a subliniat el.

Luarea de poziție a lui Mickoski era așteptată de Atena, fiind evident că liderul VMRO-DPMNE este în deplină înțelegere și în deplin acord cu președinta noua aleasă a Macedoniei de Nord, Gordana Siljanovska-Davkova. Se estimează că declarațiile incendiare emanate de la Skopje vor continua, având în vedere că 2025 este și anul alegerilor municipale în Macedonia de Nord.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Tarișoara asta insignifiantă numită Macedonia de Nord latră ca un catel din spatele gardului UE, unde merită să fie tinută de Grecia la nesfarșit. E ceva in neregulă la cap cu majoritatea celor desprinși din Iugoslavia.