G4Media.ro

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică 10: Cehia – alunecare spre dreapta…

Foto: Facebook Tomio Okamura/Andrej Babis/Petr Fiala

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică 10: Cehia – alunecare spre dreapta cu discurs anti-imigrație

Retorica xenofobă vine în primul rând din partea unui partid de extrema dreaptă – Libertate și Democrație (SPD), condus, în mod ironic, de Tomio Okamura, născut la Tokio dintr-un tată japonezo-coreean și o mamă cehă. „Nu vrem imigranți africani și arabi și nici răspândirea islamului și a moscheilor!” a scris pe X nativistul-șef al Cehiei ceho-japonezul-coreean Okamura, care este aliat cu lideri ai dreptei populiste europene ca Marine le Pen sau Mateo Salvini.

Atacurile la adresa guvernului în privința unei atitudini laxe față de imigrație vin și din partea principalului partid de opoziție, ANO (liberal), condus de fostul prim-ministru, populistul Andrej Babic, care se află în fruntea intențiilor de vot în alegerile europarlamentare cu 26 – 27%, față de SPD cu 8 – 11%.

Cehia este guvernată de o coaliție de centru-dreapta penta-partită, formată din Partidul Civic-Democratic (ODS), Partidul Creștin Democrat (KDU-CSL), TOP-09, Partidul Piraților și Partidul Primarilor și Independenților (STAN).

ODS, KDU-CSL și TOP-09 au format o alianță electorală SPOLU, creditată cu 20 – 21% în intențiile de vot, în timp ce Pirații sunt la 11% și STAN la 9 – 13%.

Singurul partid de stânga care trece de pragul electoral de 5% este Stacilo! o alianță condusă de Partidul Comunist, cu 6 – 7%.

Confruntate cu o scădere a popularității, coaliția de guvernare condusă de premierul Petr Fiala (ODS) a adoptat un ton mai sceptic în ultima vreme la adresa politicilor UE privind migrația.

În Cehia, spre deosebire de Slovacia vecină, sprijinul pentru Ucraina nu a provocat aceeași divizare netă a electoratului, iar președintele țării, fostul general Petr Pavel este un ferm sprijinitor al UE și NATO.

Cehia organizează alegerile europene în două zile, 7 și 8 iunie, având alocate în Parlamentul European 21 din cele 720 mandate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...