G4Media.ro

Partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) din Franța rupe relațiile în Parlamentul…

Foto: Facebook Maximilian Krah/Jordan Bardella

Partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) din Franța rupe relațiile în Parlamentul European cu Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) din cauza unor declarații privind SS

RN a declarat pentru cotidianul Libération că nu va mai sta alături de partidul german în grupul Identitate și Democrație (ID). Această decizie survine în urma declarațiilor făcute de Maximilian Krah, cap de listă AfD pentru alegerile europene, care a afirmat că „un om din SS nu este automat un criminal”. SS (Die Schutzstaffeln Der Nationalsocialistischen Deutschen Arbeiterpartei) a fost declarată o organizație criminală de Tribunalul de la Nurnberg care a judecat după cel de-al doilea război mondial crimele comise de regimul nazist.

„Nu vom mai sta cu ei în următorul mandat”, a anunțat marți, 21 mai, la Libération, Alexandre Loubet directorul de campanie al președintelui RN, Jordan Bardella. Acesta este rezultatul unei serii de declarații menite să reabiliteze SS, făcute de Maximilian Krah, capul de listă al AfD pentru alegerile europene din 9 iunie, pentru ziarul italian La Repubblica. „Nu aș spune niciodată că oricine a purtat o uniformă SS este automat un criminal”, a declarat eurodeputatul de extremă dreapta, care face parte, alături de Jordan Bardella, din grupul Identitate și Democrație (ID), într-un interviu acordat cotidianului italian din 18 mai.

„La sfârșitul războiului, existau aproape un milion de SS. Chiar și Günter Grass a făcut parte din Waffen-SS”, continuă el, uitând un pic grăbit că dacă laureatul german al Premiului Nobel pentru literatură, care era de asemenea angajat la stânga, a așteptat până în seara vieții sale pentru a dezvălui acest episod, a fost fără îndoială pentru că a simțit ceva asemănător cu o vină, scrie Libération, cotidian de stânga. El continuă: „Printre cei 900.000 de SS, se aflau și mulți țărani: exista cu siguranță un procent ridicat de criminali, dar nu numai.”

Foto: Wikipedia

Günter Grass (1927 – 2015) a fost un scriitor german, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1999. În august 2006 el a dezvăluit că în perioada 1944 – 1945 el a făcut parte din Waffen SS, servind în Divizia 10 tancuri. Cum Grass fusese timp de mai multe decenii un critic deschis de stânga al eșecului Germaniei de a se ocupa de trecutul său nazist, declarația sa un șoc în societatea germană.

Atât RN, cât și cel AfD sunt membri ai grupului ID din Parlamentul European, preconizat, potrivit sondajelor, de a se bucura de o creștere a sprijinului la alegerile din iunie. Deputata din Adunarea Națională Caroline Parmentier nu a precizat dacă RN plănuiește să părăsească ID sau dacă va încerca să obțină excluderea partidului german de extremă dreapta.

„Acest lucru nu va avea niciun impact asupra ID într-un viitor mandat, deoarece avem suficiente naționalități pentru a ne menține grupul politic”, a declarat la Politico un consilier al liderei grupului parlamentar RN din Adunarea Nașională, Marin Le Pen, care a vorbit sub rezerva anonimatului. „I-am informat pe aliații noștri că nu dorim să stăm cu ei [AfD] în formarea următorului grup”.

Anders Vistisen, un europarlamentar al Partidului Poporului Danez, face parte, de asemenea, din grupul ID, a făcut apel la AfD să „scape de Krah” sau să părăsească cu totul grupul.

Potrivit sondajelor de opinie, ID este practic la egalitate statistică cu grupul Renew (liberal) în luptă pentru locul 3 în Parlamentul European, după grupurile Partidului Popular European (PPE) și cel al Partidului Socialiștilor și Democraților Europeni.

RN, a cărui listă este condusă de Bardella, se află în fruntea sondajelor în Franța cu 30 – 32%, în timp ce AfD, condus de Krah, este la 15 – 17%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...