G4Media.ro

Publicrecord: Peste un milion de produse electorale au ajuns în urmă cu…

Sursa foto: Facebook / Sebastian Ghiță

Publicrecord: Peste un milion de produse electorale au ajuns în urmă cu doi ani la partidul președintelui Serbiei Alexander Vucic de la o companie apropiată lui Sebastian Ghiță, care deține licența pentru România TV

O companie din România, apropiată de Sebastian Ghiță, fugit în Serbia în urmă cu opt ani,  a livrat, în 2022, materiale de campanie electorală în valoare de aproape trei milioane de euro Partidului Progresist Sârb (nota redacției: partidul președintelul Serbiei, Alexander Vucic), relatează publicația publicrecord.ro, citând presa sârbească.

Potrivit sursei citate, marfa a ajuns în Serbia înaintea campaniei electorale din aprilie 2022, dar partidul sârb nu a declarat cheltuielile ca fiind electorale în rapoartele financiare anuale.

În transport au fost peste un milion de articole, de la eșarfe, veste și genți, până la raclete de gheață, căni și scărpinători de spate.

Urmărit penal și trimis în judecată în mai multe cazuri de corupție, Sebastian Ghiță a făcut afaceri de milioane de euro cu statul român. Procurorii din România se chinuie de peste 20 de ani să-l trimită în spatele gratiilor.

Documente vamale obținute de către partenerii de la publicația CINS din Serbia arată că Partidul Progresist Sârb a importat produse electorale în valoare de aproape trei milioane de euro în 2022.

Rapoartele financiare depuse de partid la agenția anticorupție din Serbia nu menționează achiziția materialelor promoționale ca fiind o cheltuială electorală, chiar dacă ele au ajuns în Serbia cu mai puțin de două luni înainte de alegerile generale.

Compania care a trimis bunurile în Serbia se numește Ridzone Creative SRL, iar sediul ei social din Ploiești a fost pus sub sechestru de procurorii de la Parchetul European.

Ridzone Creative este conectată de fostul deputat Sebastian Ghiță, care a primit azil în Serbia în 2018, după ce a fugit din țară. Acesta se confruntă în continuare cu acuzații de corupție în România.

Ridzone Creative și conexiunea cu Sebastian Ghiță

Ridzone Creative SRL a fost înregistrată în 2015 și are sediul social în Ploiești, pe strada Democrației nr. 28 A, într-o clădire galbenă cu două etaje pe care scrie mare Casa Presei Prahova.

Construcția a fost pusă sub sechestru de către Parchetul European. În acest caz, procurorii au anunțat în noiembrie 2023 percheziții în 38 de locații din România, având suspiciuni legate de șase proiecte europene și o fraudă estimată la 15 milioane de euro. În trecut, a fost deținută de Asesoft International SA, în care Ghiță a fost acționar.

Deși a trimis în Serbia materiale promoționale, conform datelor de la Registrul Comerțului, de la înființare, obiectul principal de activitate al firmei este “Activităţi de difuzare a programelor de televiziune”.

Numele Ridzone Creative apare într-un caz de corupție deschis de Direcția Națională Anticorupție în 2019. Procurorii încă investighează relațiile comerciale avute de Partidul Social Democrat cu mai multe companii în 2019. Informația a fost publicată inițial de jurnaliștii de la captura.ro.

Ridzone Creative este deținută, pe hârtie, de Catrinel Maria Gheorghe, care deține acum și compania care are licență de transmisie de la Consiliul Național al Audiovizualului pentru canalul de televiziune România TV.

Deși Sebastian Ghiță nu a apărut niciodată în actele oficiale ale companiilor prin care România TV emite, în 2017, după ce fugise din țară, fostul deputat descria legătura lui cu postul de televiziune:

“Realitatea este că am refuzat să predau România TV sistemului, procurorilor, serviciilor și președintelului Iohannis”.

Ridzone Creative SRL a obținut, în trecut contracte de publicitate cu PSD și PNL fie direct, fie prin companii intermediare, dar a fost folosită și pentru a încheia contracte de drepturi de autor cu jurnaliști sau cameramani.

Adresa din Ploiești, unde Ridzone Creative are sediul social, apare în datele oficiale ca fiind și adresa altor companii în care Sebastian Ghiță a fost acționar sau asociat în trecut.

Încă trei companii în care Catrinel Gheorghe este asociată au sediul în același loc.

Citește integral pe publicrecord.ro

Citește și: Cum au circulat banii între partidul sârb și compania din România apropiată de Ghiță

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...