G4Media.ro

Doctrina „Patriei Albastre” va fi predată în școlile din Turcia. Un nou…

Foto: Wikipedia

Doctrina „Patriei Albastre” va fi predată în școlile din Turcia. Un nou pas pe calea unei politici iredentiste față de Grecia

Programul „Secolul Turciei” al ministerului educației de la Ankara a primit aprobarea finală, ceea ce înseamnă că doctrina „Patriei Albastre” (Mavi Vatan) privind revendicările maritime ale Ankarei în Marea Egee și în Mediterana de Est are acum un loc în manualele școlare din țara vecină Greciei. Ministrul educației, Yusuf Tekin, a aprobat proiectul, iar acesta a fost deja publicat pe site-ul ministerului, relatează ekathimerini.

Mai exact, materia geografie pentru elevii de clasa a noua (14 ani) va sublinia, potrivit noului program, „importanța caracteristicilor de localizare a Turciei”, în timp ce vor avea loc discuții pe hărți legate de Patria Albastră și de „Patria din ceruri”.

„Valoarea patriotismului va fi subliniată prin includerea luptei justificate a Turciei împotriva cererilor care ignoră drepturile sale legale și geografice în Marea Insulelor [adică Marea Egee] și în Mediterana de Est. Va fi menționată importanța Ciprului pentru Turcia și lumea turcă”, se arată în program.

Ulterior, pentru elevii din clasa a X-a de geografie (15 ani), „vor fi explicate motivele pentru care Turcia nu este parte la Convenția ONU privind dreptul mării și drepturile sale în apele internaționale, astăzi și în viitor”.

De asemenea, s-a menționat că „proiectul de alimentare cu apă cu RTCN [Ciprul de Nord ocupat de Turcia] poate fi explorat”.

Lecțiile din clasele a X-a și a XI-a „vor pune accentul pe legăturile istorice și relațiile socio-culturale ale Turciei cu statele turcești din Turkestan (Asia Centrală) și cu TRNC”.

„Ca parte a acestui proces”, se afirmă, „se pot face călătorii virtuale în țările care se încadrează în inima și răspândirea culturii turcești”.

Între timp, opoziția turcă face presiuni asupra guvernului pentru a duce o politică externă mai dură în Marea Egee și în estul Mediteranei.

Vicepreședintele Partidului Republican al Poporului (CHP, secular, social-democrat), cel mai mare partid de opoziție din Turcia, Yanki Bagcioglu, insistă asupra faptului că zonele gri din Marea Egee, insulele grecești demilitarizate, platformele de foraj din Mediterana de Est și Patria Albastră trebuie să revină pe ordinea de zi. „Turcia ar trebui să își exercite pe deplin și în mod eficient drepturile prevăzute de dreptul internațional cu forțele sale navale și aeriene în Marea Egee și în Mediterana de Est, fără nicio restricție pe teren”, a declarat Bagcioglu.

Turcia și Grecia sunt într-o dispută prelungită, mai ales cu privire la insulele din Marea Egee apropiate de coasta turcească, atribuite Greciei prin tratatele de la Lausanne (1923), Montreux (1936) și Paris (1947), precum și de apele teritoriale ce le înconjoară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Aha, Grecia nu a fost foarte dornica sa ofere armament Ucrainei sa se apere de nebunii aia. Daca Ucraina este invinsa, asta va arata Turciei ca poate si ea sa-si ia ce crede ca e al ei de la greci.