G4Media.ro

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică 13. Austria – Dreapta populistă în…

Foto: Facebook Harald Vilimsky

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică 13. Austria – Dreapta populistă în fruntea sondajelor. Harald Vilimsky – un lider în ascensiune

Ca și în Italia, Franța, Țările de Jos și Ungaria, dreapta populistă (sau extrema dreaptă potrivit unor comentatori) este pe primul loc în intențiile de vot pentru alegerile europarlamentare din Austria: Partidul Libertății (FPO) este situat între 27 și 30%, înaintea celor două partide tradiționale de guvernământ, Partidul Popular (OVP) și Partidul Social Democrat (SPO), ambele cu intenții de vot în jur de 22 – 24%. Alături de aceste trei partide, alte două mai au șanse de a accede în Parlamentul European – NEOS (liberal) creditat cu 12 – 15% și Verzii cu 10 – 12%.

„Opriți nebunia UE”, spune un slogan de pe un afiș al FPO pentru alegerile europene, care îi înfățișează pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, îmbrățișându-se – și flancați de un fundal în ruine cu un tanc, elicoptere, o seringă, turbine eoliene și o barcă de migranți, relatează France 24. Un afiș care descrie foarte bine principalele opțiuni ideologice ale FPO: euroscepticism, susținere mai mult sau mai puțin pe față a Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, anti-vaccinism , anti-imigrație și scepticism față de politicile de protecție a mediului.

Foto: Facebook Harald Vilimsky

Recent, capul listei FPO, Harald Vilimsky, a propus candidatura prim-ministrului Ungariei și liderul partidului FIDESZ, Viktor Orban la președinția Comisiei Europene după alegeri.

„Cred că ar face bine Europei”, a declarat Vilimsky într-un interviu acordat Austria Presse „El este antiteza întregului establishment al UE. El este un garant că o migrație ilegală de această intensitate nu este posibilă”. Vilimsky a respins în mod clar dorința de a părăsi UE. FPÖ dorește o cooperare europeană. „Vrem doar să înlocuim oamenii pentru că aduc un conținut greșit. Vrem să eficientizăm Uniunea Europeană, vrem să readucem competențele în parlamentele statelor membre, astfel încât să avem din nou o democrație mai directă.”

Dacă partidele populiste vor obține rezultate bune la alegerile din 6-9 iunie, FPO speră să unească grupul Identitate și Democrație (ID) din care face parte cu partidele din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), care împărtășește ideologiile cu cele din ID.

Scrutinul europarlamentar va avea loc în Austria pe 9 iunie. Vor fi aleși cei 20 de eurodeputați prin scrutin proporțional de listă cu prag național de 4%, dreptul de vot fiind acordat tuturor persoanelor de peste 16 ani, cetățeni ai Austriei sau rezidenți permanenți în această țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Masurile jenante prezentate de Ursula si compania au dus la ascensiunea astora.