G4Media.ro

Președintele Filipinelor Ferdinand Marcos a concediat zeci de ofițeri de poliție loiali…

Foto: Wikipedia

Președintele Filipinelor Ferdinand Marcos a concediat zeci de ofițeri de poliție loiali predecesorului său, Rodrigo Duterte, în timp ce continuă zvonurile că dușmănia lor acerbă s-ar putea încheia cu o tentativă de lovitură de stat

Ferdinand „Bongbong” Romualdez Marcos a vorbit despre „eforturi de destabilizare” în rândul ofițerilor de poliție pensionați. Susținătorii săi susțin că se pregătește un complot pentru a-l forța să plece de la putere și a-l înlocui cu vicepreședintele său, care se întâmplă să fie fiica lui Duterte, Sara, relatează The Times.

Săptămâna trecută, poliția națională filipineză a anunțat concedierea a 34 de ofițeri de poliție din orașul Davao (sud), fieful lui Duterte. Măsura este o lovitură evidentă pentru puterea familiei sale, inclusiv a fiului său, Sebastian „Baste” Duterte, care i-a succedat surorii și tatălui său în funcția de primar al orașului.

Printre cei care au fost concediați se numără colonelul Richard Badang, șeful poliției din Davao, care este un apropiat al familiei Duterte. Pretextul pentru înlăturarea sa a fost uciderea de către poliție a șapte suspecți de trafic de droguri – execuții extrajudiciare de tipul celor încurajate de Duterte senior în timpul sângerosului „război împotriva drogurilor”, care a ucis mii de oameni, inclusiv copii și trecători nevinovați.

„În ceea ce îl privește pe Duterte, toate opțiunile de destabilizare și înlăturare sunt pe masă, cum ar fi puterea poporului, retragerea sprijinului, lovitura de stat, rebeliunea, secesiunea, destituirea și chiar asasinarea”, a declarat Antonio Trillanes, fost senator al Filipinelor, pentru South China Morning Post.

Președintele Marcos nu a confirmat în mod explicit complotul împotriva lui Duterte, dar a avertizat în termeni generali asupra pericolelor subversiunii. „Nu vom … nu vom permite agenților din interiorul țării să destabilizeze guvernul nostru și să creeze diviziuni în cadrul națiunii noastre”, a declarat el în timpul unei vizite la o bază militară în această lună.

„Aceasta este o perioadă de … oportunism, de încercări flagrante de destabilizare și de ultima încercare de a se agăța de trecutul care dispare rapid. Dar trebuie să fim hotărâți. Trebuie să rezistăm. Nu ne putem întoarce înapoi”. a spus președintele Marcos unui grup de tineri ofițeri absolvenți.

Fosta alianță a celor două familii puternice și sprijinul acordat de Sara Duterte lui Marcos au făcut din acestea o forță de neoprit la ultimele alegeri din țară, în 2022.

Lui Sara Duterte i-a fost refuzat postul de ministru al apărării, pe care și-l dorea, primind în schimb portofoliul educației. Ea a fost umilită atunci când cererea sa de 650 de milioane de pesos filipinezi (11,5 milioane de dolari) în „fonduri confidențiale” pentru departamentul său a fost respinsă în mod public și categoric.

Disputa a fost în parte din cauza politicii față de China. Marcos a inversat politica conciliantă a lui Duterte față de Beijing și a adoptat o poziție dură și de confruntare în ceea ce privește pretențiile chinezești față de insulițele ocupate de Filipine în Marea Chinei de Sud.

Duterte este anchetat de Curtea Penală Internațională de la Haga pentru „războiul” antidrog. Unii dintre susținătorii săi suspectează că Marcos se gândește să-l predea anchetatorilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...