G4Media.ro

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică 14. Bulgaria – Scrutin concomitent cu…

Foto: Facebook Boyko Borisov/Kiril Petkov

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică 14. Bulgaria – Scrutin concomitent cu alegeri parlamentare pe fond de criză politică generalizată

Alegătorii din Bulgaria merg la urne pe 9 iunie pentru a șasea oară în trei ani pentru a alege nu doar cei 17 eurodeputați alocați țării în Parlamentul European ci și cei 240 de membri ai Adunării Naționale.

După trei scrutine parlamentare în 2021, în 2022 și în 2023, nu s-a reușit formarea unui guvern stabil. Executivul de coaliție dintre partidul Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB, conservator) și partidul Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democratică (PP-DB, liberal) s-a prăbușit după numai câteva luni, mai ales din cauza antipatiei reciproce între liderii celor două partide și foști prim-miniștri, Boyko Borisov și respectiv Kiril Petkov, acesta din urmă acuzându-l de corupție pe cel dintâi.

Din această gâlceavă politică a ieșit mai bine GERB, care și-a păstrat poziția fruntașă în sondajele de opinie, aproape sau peste nivelul de 26,5% din alegerile de anul trecut, în timp ce PP-DB a pierdut aproape 10% din cele 24,5% înregistrate atunci.

Partidul Renaștere (V) are intenții de vot apropiate sau chiar peste cele 14% din scrutinul parlamentar precedent, în timp ce Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS, minoritatea turcă) se plasează la nivelul obișnuit de 13 – 14%. Mai au șanse de intrare în Adunarea Națională Partidul Socialist (BSP) cu 8 – 10% și Este așa Un Popor (ITN, populist) cu 4 – 6%.

Foto: Facebook Rumen Radev

În ultima vreme, campania electorală a fost dominată de tema implicării Bulgariei în războiul din Ucraina, cu președintele Rumen Radev avertizând că țara riscă să fie târâtă în conflict cu trupe de partea Kievului. Poziția abia-mascat pro-rusă a șefului statului este împărtășită zgomotos de ultra-naționaliștii de la V și de BSP, urmașul Partidului Comunist Bulgar.

În concluzie, simultaneitatea celor două scrutine riscă să amestece planurile și să prelungească impasul politic în Bulgaria unde par să iasă din urne majorități ÎMPOTRIVA unui guvern și nu ÎN FAVOAREA SA, ori de câte ori electoratul e convocat la urne, într-o țară unde influența Rusiei, exercitată adeseori sub acoperire, este considerabilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...