G4Media.ro

Bulgaria: Centrala de la Kozlodui a renunțat la combustibilul nuclear rusesc și…

Sursa foto: Facebook/Westinghouse Electric Company

Bulgaria: Centrala de la Kozlodui a renunțat la combustibilul nuclear rusesc și l-a înlocuit cu combustibil nuclear de la o firmă americană

Centrala nucleară Kozlodui și-a anunțat decizia de a rezilia contractul cu Rusia pentru furnizarea de combustibil nuclear, potrivit directorului executiv al companiei, Valentin Nikolov. Nikolov a mai dezvăluit că combustibilul rusesc disponibil va servi acum ca rezervă, transmite Novinite.

Etapa a fost marcată ieri după-amiază, când ultima dintre cele 43 de casete inițiale care conțineau combustibil nuclear de la Westinghouse a fost instalată în Unitatea 5 a centralei nucleare de la Kozlodui. Unitatea este programată să își reia activitatea la 9 iunie. Nikolov a subliniat că prețul combustibilului american este comparabil cu cel al combustibilului rusesc.

În același timp, sunt în curs de desfășurare negocieri cu compania franceză Framatome pentru furnizarea de combustibil nuclear pentru cea de-a 6-a unitate a centralei.

„În perioada de 4 ani, trebuie să finalizăm diversificarea atât de necesară pentru Bulgaria, având în vedere situația geopolitică. Și poate că în Europa de Est, știți, în Europa de Sud-Est, suntem prima centrală care a început acum 50 de ani, acum vom fi și noi primii care vom avea un combustibil complet diversificat în centrala noastră”, a remarcat Valentin Nikolov, directorul executiv al centralei nucleare de la Kozlodui.

„Astăzi suntem prezenți la un moment istoric. Istoric prin natura sa, deoarece în istoria de 50 de ani a centralei nucleare de la Kozlodui, centrala va funcționa pentru prima dată cu un combustibil alternativ”, a comentat Vladimir Malinov, ministrul interimar al Energiei.

Ministrul interimar al Energiei, Vladimir Malinov, a dezvăluit că a negociat cu Banca Americană de Export-Import, care a fost de acord să finanțeze integral livrarea de echipamente americane pentru unitățile 7 și 8 ale centralei nucleare de la Kozlodui, precum și 40% din participarea Bulgariei la proiectul noii capacități.

„Diversificarea combustibilului nuclear în Bulgaria este un prim pas spre diversificare. Acest pas a fost făcut de mai multe guverne. Vă felicit pentru viziunea dumneavoastră. Cred că Bulgaria va deveni un centru energetic după diversificarea surselor de combustibil”, a declarat Kenneth Merten, ambasadorul Statelor Unite în Bulgaria.

„Ce este mai bun decât ceea ce se întâmplă astăzi? Este într-adevăr prima etapă a unei diversificări reale a procesului de diversificare a combustibilului nuclear deja finalizat. Nu este vorba doar de vreo 43 de casete care au fost livrate și deja introduse de Westinghouse. Este cu adevărat începutul dependenței aproape totale a Bulgariei de Rusia. 95%, dacă nu mă înșel, era dependența de Rusia și de tot felul de surse de energie”, a declarat premierul interimar Dimitar Glavchev, citat de televiziunea publică din Bulgaria.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...