G4Media.ro

Polonia a făcut patru arestări în presupuse cazuri de spionaj și sabotaj…

Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Polonia a făcut patru arestări în presupuse cazuri de spionaj și sabotaj în favoarea Rusiei

Serviciile de securitate poloneze au arestat un bărbat suspectat că a încercat să obțină fotografii ale unor vehicule militare care trec frontiera în Ucraina, precum și trei bărbați acuzați că au comis incendii la ordinul serviciilor secrete rusești, au anunțat miercuri autoritățile, transmite Reuters.

Ambasada Rusiei la Varșovia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Moscova a respins anterior acuzațiile de implicare în astfel de sabotaje.

Polonia spune că rolul său de centru de aprovizionare militară și de altă natură a Ucrainei a făcut-o o țintă pentru spionii ruși care încearcă să adune informații privind sprijinul pentru efortul Kievului de a respinge invazia Rusiei, precum și să se implice în acte de sabotaj.

Un ucrainean în vârstă de 26 de ani este suspectat că a încurajat un cetățean polonez să împărtășească fotografiile și „să ia parte la activități ale serviciilor de informații străine”, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului care coordonează serviciile de securitate.

Bărbatul ucrainean, numit Oleksandr D., a trimis mesaje unui cetățean polonez, încurajându-l să ajute serviciile secrete străine, a declarat purtătorul de cuvânt Jacek Dobrzynski.

„Această activitate urma să constea în partajarea unor fotografii ale unor vehicule militare care erau destinate să ajute Ucraina și care au trecut granița polono-ucraineană”, a declarat Dobrzynski.

„În schimbul informațiilor furnizate, cetățeanul polonez urma să primească o remunerație de 15.000 de euro”.

O instanță a fost de acord cu o cerere de menținere a suspectului în arest preventiv timp de trei luni. Dacă va fi găsit vinovat, acesta ar putea fi condamnat la opt ani de închisoare.

Separat, Agenția de Securitate Internă (ABW) a declarat că a reținut un polonez și doi cetățeni belaruși suspectați că au dat foc unor instalații în diferite părți ale Poloniei.

„Acestea sunt arestări ulterioare în cadrul anchetei privind activitățile unui grup infracțional organizat a cărui sarcină este de a comite acte de sabotaj, în special incendii provocate, la cererea serviciilor secrete rusești”, a precizat agenția.

Bărbații au fost acuzați de participare la un grup criminal organizat și de comiterea de acte de sabotaj sau terorism în numele serviciilor secrete străine. Aceștia riscă până la închisoare pe viață.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...