G4Media.ro

Un profesor italian, aflat într-o excursie cu elevii săi, identifică un tablou…

Sursa foto: Facebook / Mario de Luise

Un profesor italian, aflat într-o excursie cu elevii săi, identifică un tablou furat în urmă cu 41 de ani / Acesta era expus într-o galerie de artă și se credea că e doar o copie

Mario de Luise are 32 de ani, este din Salerno, puțin mai jos de Napoli, și este profesor de literatură la școala din Amalfi.

El a devenit protagonistul unei povești care arată pasiunea pentru artă. Mario a determinat conducerea galeriei Palazzo Ducale din Urbino, în estul Italiei, în apropiere de San Marino, unde se afla într-o excursie școlară, să conștientizeze că deține un tablou furat în anul 1983, scrie Corriere della Sera.

În momentul descoperirii nu a spus nimănui despre ce a văzut, ci a scris un mesaj carabinierilor. Miercuri, specialiștii au conformat: tabloul semnalat de profesor a fost furat în urmă cu 41 de ani.

„De fapt, legenda tabloului nu era greșită. Spunea că este o copie a lui Barocci și asta este adevărat. Dar autorul copiei nu era indicat. Mi-am dat seama că era copia făcută de Solimena pe care o știam din timpul studiilor. Este o mare emoție pentru mine. Să știu apoi că poliția a reușit într-un timp foarte scurt, nici măcar o lună, să confirme autenticitatea tabloului, mă umple de bucurie”, spune profesorul.

El spune că un detaliu pe care îl cunoștea foarte bine i-a atras atenția.

”Eram în prestigioasa Galleria Nazionale delle Marche când, deodată, m-am trezit în fața tabloului. Era la intrare, pe un perete din dreapta. Mi-a atras imediat atenția. Primul detaliu care m-a frapat a fost Sfântul Ioan. Am citit informațiile afișate despre tablou. Vorbea generic despre o „copie” a lui Barocci, fără a indica însă cine era autorul copiei. Apoi am vrut să fiu sigur.

Văzusem acel tablou de mai multe ori într-un text, o monografie, scrisă de profesorul meu de artă, Mario Alberto Pavone, în 1983, chiar în anul în care tabloul a fost furat, ce coincidență!

Când am ajuns acasă, am consultat textul lui Pavone și mi-am dat seama că aveam dreptate. Am consultat baza de date a carabinierilor și, într-adevăr, tabloul lui Solimena fusese furat. În acel moment, am trimis un e-mail la muzeu și la carabinieri”, povestește tânărul profesor.

El predă literatura, deși e pasionat de istoria artei.

”Bunicul meu avea o galerie de artă în Salerno”, explică el de ce. Spune că nu predă istoria artei pentru că materia e banalizată în aceste vremuri.

„Din păcate, în Italia suntem predispuși la o banalizare a artei. Totuși, arta este un limbaj pentru noi, italienii, exact ca și limba. De fapt, este mai eficientă decât cuvintele. Nu este o coincidență faptul că articolul 9 din Constituția noastră, atunci când vorbește despre patrimoniu, se adresează de fapt națiunii. Ar trebui să putem „vorbi” cu toții această limbă și, în schimb, ea nu este deloc protejată”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. O noua cacofonie:
    „Este o mare emoție. Să știu apoi că carabinierii…”

  2. 1) Are dreptate, istoria artei nu mai este invatata in scoli, si nu numai in Italia! Probabil ar trebui predata in China, cu gandul la turistii chinezi care nu inteleg nimic, ;).
    2) Articol tradus de robot, aproape fiecare paragraf are ”stangacii” pe care nici un incepator in ale traducerii nu le-ar face. Amuzati-va!
    3) Macar l-au publicat!