G4Media.ro

Zona euro: Bulgaria se apropie de obiectivul privind inflația, afirmă ministerul de…

Sursa foto: Unsplash / Neven Myst

Zona euro: Bulgaria se apropie de obiectivul privind inflația, afirmă ministerul de Finanțe

Ministerul bulgar de Finanțe estimează că Bulgaria va îndeplini criteriul de inflație până la sfârșitul anului, scrie Novinite. Ministrul adjunct al finanțelor, Metodi Metodiev, a subliniat acest lucru în cadrul conferinței „Introducerea monedei euro – riscuri și provocări: Experiența Croației”.

Deși ultimele cifre privind inflația reflectă o tendință de scădere, reducerea de până acum rămâne insuficientă. Metodiev a afirmat că, odată ce Bulgaria va îndeplini toate criteriile nominale de aderare la zona euro, va putea solicita un raport de convergență extraordinar, inflația fiind singurul criteriu neîndeplinit în prezent.

De asemenea, Metodiev a indicat că parlamentul de la Sofia ar putea dezbate și vota legea privind introducerea monedei euro până la sfârșitul verii, având în vedere stadiul actual al pregătirilor.

Conferința, organizată în comun de Camera de Comerț și Industrie a Bulgariei (BCCI) și de Clubul de afaceri bulgaro-croat, a cuprins discuții care au subliniat abordarea disciplinată a Bulgariei în ceea ce privește aderarea la zona euro.

Tsvetan Simeonov, președintele BCCI, a subliniat beneficiile anticipate ale Bulgariei în urma aderării la zona euro, bazându-se pe experiența țării în ceea ce privește consiliul monetar.

Referindu-se la potențialele îngrijorări legate de inflație, Simeonov a făcut referire la analizele BCCI care indică faptul că majoritatea țărilor au adoptat cu succes moneda euro fără a înregistra creșteri semnificative ale inflației. Nikolay Pavlov, ministrul adjunct al economiei și industriei, a subliniat protecția drepturilor consumatorilor în proiectul de lege privind introducerea monedei euro. El a arătat că este obligatoriu ca prețurile să fie afișate atât în leva, cât și în euro, pe parcursul perioadei de tranziție. De asemenea, sunt obligatorii și campaniile de verificare a prețurilor.

Yordanka Chobanova, șefa reprezentanței CE în Bulgaria, a subliniat importanța unei strategii de comunicare cuprinzătoare pentru a contracara campaniile de dezinformare împotriva monedei euro. Ea a subliniat necesitatea unui plan de acțiune bine structurat pentru a face față provocărilor legate de aderarea la zona euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Noi votam USL.

    • Ar fi çăçarea lumii sa intre bulgarii in zona euro si noi sa ramanem pr stii Europei. Nu ca n-am fi oricum

  2. Visează ,așa că și noi.Salariile mari și performanța aduce euro în Romania .Avem la cârma BNR un moșneag care a adus leul la paritatea 5-1.Adica rau.Slabe șanse să vedem curând o moneda europeana in Ro