G4Media.ro

VIDEO Cum a pătruns Dennis Deletant în tainele Securității și ce spune…

Sursa foto: Cristian Andrei Leonte / G4Media

VIDEO Cum a pătruns Dennis Deletant în tainele Securității și ce spune despre prezidențiabilii din politica românească / Istoricul britanic cu cetățenie română: „Sigur că o să votez”

Filmare și montaj: Cristian Andrei Leonte, Andreea Pavel / A contribuit Delia Dascălu

Istoricul britanic Dennis Deletant este autorul celei mai apreciate Istorii a României, volum publicat în 1998, la care a lucrat împreună cu Keith Hitchins, Șerban Papacostea, Mihai Bărbulescu și Pompiliu Teodor. Deletant este și autorul celei mai bune istorii despre comunismul și Securitatea din România și a documentat și publicat și despre regimul dictatorului Ion Antonescu ori despre Holocaust și antisemitism.

Este membru al Centrului pentru Studii Avansate în problema Holocaustului, de la Muzeul Memorial al Holocaustului (Washington, D.C.), al Woodrow Wilson Center (Washington, D.C.) și face parte din structurile decizionale ale Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” și al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Dennis Deletant a fost unul dintre fondatorii Memorialului Victimelor Comunismului de la Sighet și rector al Școlii de Vară de acolo. Dennis Deletant este și profesor emerit la School of Slavonic and East European Studies, University College London și profesor invitat la catedra de studii românești „Ion Rațiu” de la Georgetown University, Washington D.C.

Istoricul a primit, la 1 ianuarie 1995, de la Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Ordinul Imperiului Britanic, în rang de Ofițer, pentru serviciile aduse Marii Britanii în plan științific, cultural și civic.

La 1 decembrie 2000, președintele României, Emil Constantinescu, l-a decorat cu Ordinul „Pentru Merit”, în rang de Comandor, iar la 26 octombrie 2016 a primit de la președintele Klaus Iohannis ordinul „Steaua României”, cea mai înaltă distincție a țării. În 2022, Dennis Deletant a devenit cetățean român.

Este Doctor Honoris Causa la cinci dintre cele mai renumite universități din România: „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, „Lucian Blaga” din Sibiu, „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și, cel mai recent titlu DHC, din mai 2024, la Universitatea ”Ovidius” din Constanța. Tot în luna mai a primit Premiul Romulus Rusan acordat de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”, pentru cartea de memorii: În căutarea României. O aventură personală din ‘65 până azi (2023, Humanitas).

Dennis Deletant a venit prima dată în România în vremea studenției, în 1965, a învățat limba și istoria românilor, s-a căsătorit cu Andreea Caracostea, nepoata lui Dumitru Caracostea, unul dintre cei mai importanți folcloriști și critici literari români.

Dar cum și, mai ales de ce, a ajuns un britanic dintr-o democrație sadea în crâncena dictatură comunistă?

Vezi integral povestea lui Dennis Deletant în filmul realizat de G4Media.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...