G4Media.ro

VIDEO Activism pentru persoanele cu dizabilități / Omar, un tânăr în scaun…

VIDEO Activism pentru persoanele cu dizabilități / Omar, un tânăr în scaun cu rotile militează pentru îmbunătățirea facilităților în Constanța

Comportament uneori nedrept, infrastructura neadaptată nevoilor lor și transport public neprietenos sunt doar câteva din probleme întâlnite zilnic de către persoanele cu dizabilități, așa cum relatează pentru ENTR/G4media Omar, un tânăr care a trăit aproape toată viața lui în scaunul cu rotile. Acesta a luat în cele din urmă atitudine: de câteva luni, postează pe rețelele sociale despre problemele de accesibilitate din orașul său natal, Constanța.

În plus, militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi care trec prin aceleași obstacole zilnice ca și el. Omar face acest lucru pentru a atrage atenția autorităților să ia exemple de bună purtare precum în alte țări europene ca Germania, Olanda sau Belgia. „Îmi doresc orașe mai accesibile și oameni mai empatici cu persoanele cu dizabilități”, a mărturisit el pentru ENTR.

Omar și-a spus povestea pentru ENTR, explicând că s-a născut cu „boala oaselor de sticlă” și se află în scaunul cu rotile de peste 20 de ani.

„Am început să documentez și să postez pe internet la jumătatea lunii decembrie a anului precedent. Lipsa de acces este o problemă mare în Constanța, dar și la nivel național. Ca persoană cu dizabilitate locomotorie în scaun cu rotile, care resimte lipsa de acces în viața de zi cu zi, m-am simțit obligat să informez cât mai multă lume. Mai mult, vorbesc și despre drepturile persoanelor cu dizabilități, conform legii 448/2006 care prevedere respectarea și protejarea drepturilor acestora”, a spus Omar.

Acesta a dat exemple unde se află cele mai proaste rampe pentru acces în Constanța dar și cele mai bine accesibilizate zone:

  • „Din ce am observat eu, și din ce mi-au trimis prietenii și colegii de facultate, cele mai oribile rampe sunt în zona Tomis Nord, la Oficiul Poștal 3, la multe cabinete medicale din Constanța (de oftalmologie, dermatologie, stomatologie, etc.), și multe instituții publice. Sediul Protecției Consumatorilor nici măcar nu are rampă”.
  • Un bun exemplu îl reprezintă rampa de la intrarea din parcarea etajată de la City Mall spre etajul 2, unde se află Serviciul Public de Impozite și Taxe și Evidența Persoanelor. De asemenea, rampa de la intrarea în corpul A al campusului Universității Ovidius.

Reporterul G4Media l-a întrebat ce alte dificultăți are în afară de rampele inexistente sau prost executate în Constanța:

„Mulți șoferi de autobuz nu opresc aproape de borduri, chiar dacă semnalizez de la depărtare că vreau să urc. Cu cât staționează mai departe de bordură, cu atât rampa de acces a autobuzului va fi mai abruptă și greu de urcat. O altă problemă este lipsa de atenție a multor șoferi la trecerile de pietoni. De zeci de ori era să fiu lovit, călcat, sau au trecut mașini la câțiva centimetri de mine, chiar și pe rosu. Dar nu doar eu, am observat multe alte persoane cu cadru, cârje sau în scaun electric care erau să fie lovite, în special în zonele aglomerate ale Constanței”

Ce mesaj are pentru autorități? (primărie, instituții publice, parlamentari etc)

„Mesajul meu pentru autorități este să fie mai atenți în ceea ce privește nevoile persoanelor cu dizabilități. Există legislația, dar în cele mai multe cazuri drepturile noastre sunt ignorate. Mulți dintre noi aspirăm la o viață decentă, accesibilă, fără a fi definiți doar prin dizabilitățile noastre.”

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...