G4Media.ro

Peste 100 de elevi din liceele din Câmpulung Muscel au fost aduși…

Foto: Alina Gorghiu / colaj Edupedu.ro

Peste 100 de elevi din liceele din Câmpulung Muscel au fost aduși la restaurantul unui lider PNL local, unde le-au vorbit candidații liberali la primărie și Consiliul Județean Argeș – surse / Ligia Deca susține că a fost invitată acolo de ministra Justiției, Alina Gorghiu

Un număr mare de elevi de liceu din Câmpulung – peste 100, potrivit unor estimări – au fost aduși, în aprilie, la un restaurant din localitate pentru o întâlnire la care au luat parte reprezentanți-cheie ai PNL Argeș – Norris Marcu Măgeanu, candidatul liberal pentru postul de primar al orașului, respectiv Radu Perianu, candidatul partidului pentru postul de președinte al Consiliului Județean Argeș.

Elevii au fost chemați la restaurantul respectiv –  cunoscut în comunitatea locală drept localul familiei Dragoș și Loredana Năstase, aceasta din urma fiind a doua pe lista de candidați PNL la consiliul local și vicepreședinta organizației liberare locale.

Întâlnirea de la cârciumă a fost orchestrată cu ocazia unei vizite desfășurate în zonă de doi miniștri liberali, anume Ligia Deca de la Educație și Alina Gorghiu de la Justiție, aceasta din urmă fiind și președinta PNL Argeș, în prefața campaniei electorale pentru apropiatele alegeri locale.

Ministra Deca spune, într-un răspuns pentru Edupedu.ro, că întâlnirea „cu tineri” a fost organizată de Prefectura Argeș, iar ea a luat parte în calitate de invitat al colegei de guvern, ministra Justiției Alina Gorghiu. Inspectorul școlar general adjunct de Argeș, Constantin Cristinel Crețu, la rândul său candidat în alegerile locale, a spus pentru Edupedu.ro că ministra Ligia Deca „i-a invitat pe elevi”, dar a afirmat că nu cunoaște cine a fost organizatorul. Ministra Gorghiu nu a răspuns, joi, încercărilor repetate de a o contacta. Într-un mesaj publicat pe Facebook în momentul întâlnirii respective, ea îl prezenta pe candidatul PNL la primăria Câmpulung drept o „gazdă de excepție”.

  • În timp ce ministra Gorghiu a spus, în mesajul inițial de pe Facebook, că întâlnirea cu politicienii-candidați a fost una despre „pericolul drogurilor”, inspectorul adjunct Crețu vorbește despre o întâlnire cu tema „violență, bullying, droguri”. Presa locală a prezentat scurte imagini de la evenimentul din restaurant, dar a prezentat doar mesaje ale celor două ministre. Ligia Deca nu a răspuns întrebării Edupedu.ro despre obiectul întâlnirii dintre politicienii-candidați și elevi. Răspunsul său, mai jos în articol.
  • Organizatorul invocat de ministra Deca, Prefectura Argeș, tocmai trecuse printr-o schimbare-cheie: cu trei zile înaintea întâlnirii, la Prefectura Argeș fusese numit un nou prefect, liberalul Dragoș Predescu, în vârstă de 28 de ani. El îl înlocuia pe Radu Perianu, care-și anunțase intenția de a demisiona cu mult timp în urmă, pentru a candida la postul de președinte CJ Argeș. Perianu, care pe 15 aprilie nu mai era prefect, poate fi identificat în fotografiile de la întâlnirea PNL cu elevii. Edupedu.ro nu a identificat niciun fel de informare despre vreo acțiune a Prefecturii Argeș la un restaurant din Câmpulung.

Întâlnirea dintre politicieni-candidați și elevi a avut loc în condițiile în care propaganda politică este interzisă în școli prin noua Lege a învățământului preuniversitar, adoptată în mandatul Ligiei Deca, lege care nu interzice explicit, însă, activitățile de acest fel în afara unităților de învățământ și în afara orelor de școală. Acest lucru este folosit în campanie de politicieni, mai ales de cei aflați în funcție cu autoritate.

Pe de altă parte, cu doar două săptămâni înaintea vizitei la Câmpulung, însăși Ligia Deca transmitea inspectoratelor o circulară în care atrăgea atenția că sunt interzise activitățile politice în școli. Documentul nota, între altele: „Se interzice implicarea organizată a elevilor de către personalul unității de învățământ în activități cu caracter politicchiar dacă acestea se desfășoară în afara orelor de curs și a spațiului școlar. Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.

  • În răspunsul său la întrebările Edupedu.ro privind cazul din Câmpulung, ea spune că interdicțiile din lege cu privire la activități politice ale personalului din învățământ se referă la spațiul școlar și că „Ministerul Educației nu poate restrânge exercitarea unor drepturi cetățenești”. Ea nu s-a referit la situații precum cea în care elevi sunt trimiși la întâlniri cu politicieni-candidați într-un restaurant – vezi întrebările Edupedu.ro și răspunsul ministrei mai jos.

Potrivit informațiilor Edupedu.ro, în discuțiile cu elevii au fost abordate inclusiv teme legate de candidaturi și de votul din alegerile locale, deși, potrivit mesajului Facebook publicat atunci de Alina Gorghiu, discuțiile au vizat „pericolul drogurilor”. De altfel, cu excepția unui scurt material al unei televiziuni locale, ministra Justiției a fost singurul oficial, dintre cei prezenți la discuție, care a făcut o mențiune publică a momentului.

Ministra Educației, Ligia Deca, s-a limitat, la momentul respectiv, să anunțe și să prezinte public alte momente ale vizitei sale în Argeș, precum vizite la licee și o întâlnire cu profesori din localitate.

Sursele Edupedu.ro au arătat că apelul ca mai multe unități de învățământ din oraș să trimită la întâlnirea de la restaurant grupuri de elevi ar fi fost inițiat de inspectorul școlar adjunct din Argeș, Constantin Cristinel Crețu, care este și consilier local PNL și al treilea pe lista candidaților PNL pentru consiliul local, în alegerile din iunie. A doua pe aceeași listă este Loredana Năstase, antreprenoare care este acționară în firma Generation Janet SRL, alături de soțul său, acesta având încă o firmă – Anaderol SRL, potrivit datelor de la Registrul Comerțului consultate de Edupedu.ro. Familia Năstase deține restaurantul Janet, unde, după cum a identificat Edupedu.ro, a avut loc întâlnirea cu elevii. Constantin Cristinel Crețu declară, însă, că el „nu a apelat la niciun director” pentru această întâlnire – declarațiile integrale, mai jos.

Articolul integral, pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...