G4Media.ro

BREAKING Președinția belgiană a UE cere activarea “opțiunii nucleare” în cazul Ungariei:…

Sursa foto: European Council

BREAKING Președinția belgiană a UE cere activarea “opțiunii nucleare” în cazul Ungariei: suspendarea dreptului de vot

Belgia, deținătoarea actuală a președinției rotative a Consiliului UE, cere guvernelor UE să ia în considerare posibilitatea de a priva Ungaria – care preia președinția luna viitoare – de dreptul de vot.

„Avem o Europă care avansează cu greu, în condițiile în care, din păcate, unele state – un stat în special – adoptă din ce în ce mai mult o atitudine tranzacțională, de blocare și de veto”, a declarat ministrul belgian de externe Hadja Lahbib într-un interviu acordat POLITICO.

Ea a pledat pentru aplicarea procedurii de cenzură a articolului 7 al UE împotriva Budapestei – o măsură extremă care poate duce la suspendarea drepturilor de vot ale unei țări.

„Cred că trebuie să avem curajul de a lua decizii: să mergem până la sfârșitul articolului 7, să activăm articolul 7 până la capăt, care prevede încetarea dreptului de veto”, a spus ea.

Parlamentul European a declanșat prima fază a procedurii articolului 7 împotriva Ungariei în 2018, dar procesul a intrat în impas. Următoarea etapă a acestei proceduri, utilizată atunci când se consideră că o țară riscă să încalce valorile fundamentale ale blocului, este deseori numită „opțiunea nucleară”, deoarece prevede cele mai grave sancțiuni politice pe care blocul le poate impune unei țări membre – suspendarea dreptului de a vota cu privire la deciziile UE.

Ungaria urmează să preia președinția Consiliului UE în iulie, ceea ce va conferi Budapestei mai multă putere de a stabili agenda și prioritățile UE pentru șase luni, chiar dacă premierul ungar Victor Orbán continuă să obstrucționeze procesul decizional al UE în chestiuni importante, de la ajutorul militar acordat Ucrainei, la sancțiunile împotriva Rusiei și până la adoptarea următorului pas pentru a primi Kievul în cadrul blocului.

„Acesta este un moment al adevărului”, a declarat Lahbib. „Fie ne asumăm responsabilitățile, ceea ce necesită curaj politic și voință. Fie punem în aplicare mecanisme care nu funcționează. Și astfel trebuie să alegem”.

„Dacă mergem până la capăt cu acest mecanism, el trebuie să funcționeze. Dacă nu funcționează, trebuie să îl reformăm. Acesta este viitorul Uniunii Europene”, a spus Lahbib.

Frustrate de atitudinea de blocaj a Budapestei, alte țări europene iau în considerare modalități creative de a ocoli Budapesta în ceea ce privește deciziile importante ale UE, cum ar fi vizarea exporturilor rusești fără a fi nevoie de unanimitate. De asemenea, unii lideri UE sugerează să acorde Ungariei un portofoliu slab în viitoarea Comisie Europeană, în ciuda dorinței Budapestei de a păstra prestigiosul post legat de extindere.

Parlamentul European și Germania, o mare putere a UE, au pus la îndoială capacitatea Budapestei de a conduce Consiliul UE începând cu 1 iulie, însă Lahbib a declarat că Belgia a insistat ca Ungaria să își exercite mandatul programat.

„Este, de asemenea, o reamintire a faptului că a fi membru al Uniunii Europene înseamnă să respecți valorile, să ai drepturi, să ai acces la fonduri, să faci parte din piața unică, să respecți valorile libertății, libertatea de exprimare și independența sistemului judiciar”, a spus ea.

„Acesta este motivul pentru care Ungaria se află acum sub procedura articolului 7 și este din ce în ce mai izolată”, a adăugat ea.

După ce Bruxelles a renunțat luna trecută la un caz similar împotriva Poloniei, Ungaria este singura țară din UE care se confruntă cu acest tip de sancțiune.

Un purtător de cuvânt al Reprezentanței Permanente a Ungariei pe lângă UE a declarat: „Principala preocupare a Ungariei este acum să țină UE departe de războiul din vecinătatea noastră. Dacă războiul ajunge în UE, atunci articolul 7 va fi cea mai mică dintre problemele noastre.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Bravo !
    Belgia are lideri cu tupeu, e printre donatorii importanți pentru Ucraina.

    • Belgia e una dintre tarile care ii interzic Ucrainei sa atace teritorul rus cu arme.

  2. Foarte tare, bravo!

  3. Da’ activati-o bai fratilor odata, ca sa ne lamurim si noi de care nucleara se teme mai tare Orbanel: de a lui Putin sau de-a Bruxelles-ului!

  4. Cineva are tupeu sa stopeze mascariciul asta.afara cu ungaria din ue si nato