G4Media.ro

Ucraina susține că a lovit cu arme occidentale un sistem de rachete…

Sursa foto: Gerben van Es/Ministerie van Defensie via Wikimedia Commons

Ucraina susține că a lovit cu arme occidentale un sistem de rachete din interiorul Rusiei / Nu e clar dacă armele aparțin SUA

Ucraina susține că a lovit cu arme occidentale un sistem de rachete din interiorul Rusiei, transmite CNN. 

Ministra Iryna Vereshchuk a publicat pe Facebook o imagine care ar arăta un sistem de rachete rusesc S-300 lovit de o armă furnizată de Occident în interiorul teritoriului rusesc.

Reamintim că la 1 iunie, SUA au permis Ucrainei să folosească arme furnizate de americani împotriva țintelor de pe teritoriul rus pentru a proteja Harkov, unde Moscova a deschis un nou front și pune serioase probleme Kievului.

Rusia a acuzat atunci NATO și SUA de „provocarea unui nou nivel de tensiune”, scrie BBC. 

„Arde frumos. Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul rusesc. Primele zile după ce am primit permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic”, a postat pe Facebook ministrul guvernului ucrainean Iryna Vereshchuk, alături de o fotografie care pretinde că arată lovitura.

Nu este clar însă dacă armele folosite în lovitura descrisă de Vereshchuk au fost furnizate de SUA.

Cu doar o zi înainte ca Ucraina să anunțe atacul cu arme occidentale, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că permisiunea acordată Kievului de a folosi arme occidentale pentru a lovi ținte pe teritoriul rus ar putea duce la ”consecințe fatale”, mai nota BBC. 

  • „Aș dori să îi avertizez pe liderii americani împotriva unor calcule greșite care ar putea avea consecințe fatale. Din motive necunoscute, ei subestimează gravitatea replicii pe care ar putea să o primească”, a declarat Riabkov, făcând apel la Washington să «ia cât mai în serios avertismentele venite din partea Rusiei».

Anterior, Vladimir Putin a făcut declarații similare.

Ucraina a primit aprobarea SUA de a folosi arme americane în interiorul Rusiei cu restricții: Ea poate folosi doar rachete cu rază mai scurtă de acțiune, cunoscute sub numele de GMLRS, care au o rază de acțiune de aproximativ 70 de kilometri (aproximativ 40 de mile).

Președintele SUA, Joe Biden, „a dat recent instrucțiuni echipei sale să se asigure că Ucraina este capabilă să folosească arme furnizate de SUA în scopuri de contracarare a focului în regiunea Harkov, astfel încât Ucraina să poată riposta împotriva forțelor rusești care o atacă sau se pregătesc să o atace”, a declarat pentru RFE/RL un oficial american. „Politica noastră cu privire la interzicerea utilizării ATACMS sau a loviturilor cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei nu s-a schimbat”.

Schimbarea a fost raportată pentru prima dată de Politico.

știre în curs de actualizare 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce înseamnă arme occidentale?!