G4Media.ro

Cine ar putea să schimbe soarta alegerilor din acest an. 2024: anul…

Conceptual image of a person voting, casting a ballot at a polling station, during elections.

Cine ar putea să schimbe soarta alegerilor din acest an. 2024: anul în care un milion de tineri pot vota pentru prima dată

65% din tineri consideră că ei, tinerii, sunt o forță care va defini rezultatul alegerilor din acest an. Asta arată cel mai recent sondaj comandat de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și realizat de INSCOP.

Deci, cât se poate de clar, tinerii din România realizează că anul acesta este anul în care depinde de ei cum va arăta România în următorii ani. Sunt aproape un milion care au drept de vot și, potrivit studiului de mai sus, îl vor exercita. Doar 8% spun că nu vor merge la vot.

Top 3 motive pentru care tinerii spun că vor merge la vot:

  • Votez pentru ca e dreptul meu” (43% din ei)
  • Prin vot, pot să schimb politicile europene în bine” (41% din ei)
  • Apărarea democrației de extremiști” (8% din ei)

Tinerii sunt o amenințare pentru coaliția PSD-PNL, deoarece vor o schimbare. Felul în care PSD și PNL au organizat alegerile din 9 iunie face ca mulți tineri, aflați la studii sau în deplasări de serviciu, să poată vota doar pentru Europarlamentare. Pentru că la alegerile europarlamentare, poți vota oriunde, nu doar în localitatea de domiciliu.

Tinerii și politica. Un mesaj pentru ei, de dat mai departeCând ești tânăr, politica chiar poate părea o chestie care nu e pentru tine. Și mulți înțeleg prin politică certurile între diverși indivizi seara la televizor. Sau când îi văd pe acești indivizi că apar și promit lucruri, o dată la 4-5 ani. Dar politica începe chiar din momentul în care ieși pe ușă.Politică e bordura scorojită pe care-o vezi pe stradă. Deși schimbată de Primărie o dată la doi ani. Sunt coșurile alea de gunoi, puse câte 20 pe metru pătrat. Care țipă a parandărăt de la o poștă. Sunt copacii plantați special în dorul lelii. Ca să se usuce, să cadă și să se cumpere primarul alții de unde știe el. Tot din banii tăi, normal.

Politica este când stai și-aștepți în stație la tramvai. Și ți-ar plăcea să vezi și tu pe telefon când vine, cum ai văzut pe-afară. Sau în orașele unde primarii USR, deja, au făcut asta, că e o normalitate. Ți-ar mai plăcea să nu trebuiască să te înghesui în el. Și ți-ar plăcea să poți plăti direct cu telefonul. Că dacă ar exista toate condițiile de mai sus, 2-3 lei călătoria n-ar fi o problemă.

Politică e aerul poluat care-ți mută nasul câteodată noaptea. Când se hotărăsc băieții isteți să mai ardă niște deșeuri ca să facă rost de „fer”. Sau gropile de gunoi necontrolate de nimeni ai căror patroni privați mai fac economie la filtre. Tot politică e și Garda de Mediu care închide ochii sau „e în afara orelor de program”.

Politică sunt toate aceste lucruri care te deranjează. Dar cu care te-ai obișnuit, așa că le ignori. Nu te-ai gândit că ele pot fi și îndreptate. Sau că cei aleși au puterea de a le repara. Că de aia au fost ALEȘI! Și că de-aia au PUTEREA!

Lor le convine să ignori în continuare lucrurile astea. Le convine să nu te duci la vot. Votul tău presupune pentru ei două chestii care-I deranjează: 1) Să-și piardă puterea. 2) Să aibă brusc mai mult de muncă.

Îl știi pe angajatul de la ghișeu căruia tu îi ceri o chestie absolut banală și el îți răspunde sictirit că „nu se poate”? Ei bine, ăștia sunt ei, cei care ne conduc acum. De fapt, cam aceiași care ne conduc de peste 30 de ani de zile. Votul tău îi încurcă la greu! Mai ales dacă ești educat/ă. Mai ales dacă știi ce vrei.

Duminică, pe 9 iunie, ai ocazia rară de a îndrepta chiar tu lucrurile. Ocazii ca asta apar ca eclipsele sau precum cometele: o dată la câțiva ani. Doar acum poți trimite la PUTERE oameni care te reprezintă pe tine, cu adevărat. Oameni care-și doresc și ei tramvaiul civilizat, aerul curat, copacul bine plantat, banul public bine cheltuit.

Duminică, pe 9 iunie, VOTEAZĂ! Fă-o pentru tine cel de-acum. Dar fă-o și pentru tine cel de mai târziu. Și fă-o și pentru noi, cei care n-am făcut-o la timp, acum 15-20 de ani.

Acest material a fost plătit de USR

Cod unic de identificare:  41240005

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează