G4Media.ro

Măsuri sporite de securitate în China și Hong Kong, la 35 de…

Măsuri sporite de securitate în China și Hong Kong, la 35 de ani de la masacrul din Piața Tiananmen

Autoritățile chineze au restricționat marți accesul în Piața Tiananmen din Beijing, cu ocazia celei de-a 35-a comemorări a represiunii sângeroase a mișcării prodemocrație, transmite agenția Reuters. Securitatea a fost de asemenea întărită în Hong Kong, în timp ce mii de persoane intenționează să participe la slujbe de comemorare în Taiwan.

La 4 iunie 1989, armata chineză a intervenit cu tancuri împotriva miilor de studenți care se adunaseră în Piața Tiananmen pentru a cere, printre altele, libertatea de exprimare și dreptul de a manifesta.

Trei decenii mai târziu, aceste evenimente rămân un subiect tabu în China.

Beijingul nu a anunțat niciodată bilanțul victimelor; ONG-urile și martorii vorbesc de câteva mii de morți.

Într-o declarație emisă marți dimineață, președintele taiwanez Lai Ching-te, care a preluat funcția luna trecută, a declarat că „memoria zilei de 4 iunie nu va dispărea în torentul istoriei”.

În timp ce China nu a exclus utilizarea forței pentru a readuce Taiwanul sub controlul său, liderul taiwanez a declarat că Taipei va răspunde „autoritarismului cu libertate”.

Turnul Tiananmen, care domină piața, a fost închis pentru această zi, potrivit unui mesaj de pe site-ul oficial al monumentului.

Stația de metrou care deservește locul este închisă timp de mai multe zile.

Potrivit martorilor, un drum care duce spre Piața Tiananmen a fost închis pentru automobiliști și bicicliști începând de luni seara.

Așa cum se întâmplă în mod obișnuit în perioadele sensibile din punct de vedere politic, au fost plasați paznici pe podurile pietonale din Beijing, în timp ce voluntari pentru „menținerea stabilității” – mulți dintre ei pensionari – supraveghează de câteva zile, în grupuri mici, zonele din centrul Beijingului.

Pe aplicațiile de mesagerie și rețelele de socializare precum WeChat și Douyin, a fost imposibil pentru utilizatori să își schimbe fotografia de profil, potrivit mesajelor online și testelor efectuate de Reuters.

„Au trecut 35 de ani, iar autoritățile rămân tăcute. Tot ce puteți vedea pe internet este ‘O istorie concisă a Partidului Comunist din China’, potrivit căreia un incident tragic a fost cauzat de mișcarea studențească din 1989″, a deplâns Mamele din Tiananmen, un grup format în principal din supraviețuitori chinezi și familii ale victimelor represiunii din Tiananmen. „Nu putem accepta sau tolera declarații care ignoră faptele”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...