G4Media.ro

Israelul bombardează Fâșia Gaza de la nord la sud

Sursa foto: Menahem KAHANA / AFP

Israelul bombardează Fâșia Gaza de la nord la sud

Bombardamente aeriene și focuri de artilerie au vizat marți Fâșia Gaza de la nord la sud, Israelul continuând ofensiva implacabilă împotriva Hamas, după ce a aflat că patru ostatici au fost uciși în teritoriul palestinian, potrivit agenției AFP.

În ciuda apelurilor la încetarea focului venite din întreaga lume, cererile contradictorii ale celor două părți par să condamne un plan prezentat vineri de președintele american Joe Biden, după aproape opt luni de război.

Israelul a promis să elimine Hamas, care se află la putere în Fâșia Gaza din 2007 și care a fost responsabil de un atac sângeros pe teritoriul său în 7 octombrie, în timp ce mișcarea islamistă palestiniană cere o încetare totală a focului.

La aproape o lună de la începutul ofensivei terestre asupra orașului Rafah, oraș de frontieră cu Egiptul din sudul teritoriului, prezentat de Israel ca fiind esențial pentru a învinge Hamas, luptele s-au reluat în alte sectoare.

Marți, lovituri aeriene au vizat estul și centrul orașului Rafah, potrivit martorilor și unui oficial local. Un martor a raportat tiruri de artilerie în Khan Yunis, un oraș în ruină aflat la câțiva kilometri de Rafah.

Bombardamentele s-au soldat cu cel puțin trei morți în Gaza City, în nord, potrivit protecției civile, și patru morți în tabăra palestiniană de la Bureij, în centrul teritoriului.

Propunere „incompletă”

Țările G7 au declarat că susțin „pe deplin” planul prezentat de Joe Biden, care prevede o încetare a focului de șase săptămâni însoțită de o retragere israeliană din zonele dens populate din Gaza, eliberarea anumitor ostatici, în special femei și bolnavi, și a prizonierilor palestinieni deținuți de Israel.

Acest plan vizează stabilirea unei încetări a focului „permanente” într-o etapă ulterioară, cu condiția ca Hamas „să își respecte angajamentele”, potrivit lui Biden. Statele Unite au anunțat un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU în sprijinul acestui plan.

Însă Israelul a calificat luni propunerea drept „incompletă”.

„Alegațiile potrivit cărora am acceptat o încetare a focului fără ca condițiile noastre să fie îndeplinite sunt incorecte”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

Sub presiunea foarte puternică a opiniei publice și a aliaților săi de extremă dreapta, Benjamin Netanyahu și-a reafirmat intenția de a „distruge” Hamas și de a obține eliberarea „tuturor ostaticilor” răpiți la 7 octombrie.

Israelul, încă traumatizat, a aflat luni de moartea a patru dintre ostaticii răpiți în sudul țării și ale căror trupuri se află încă în mâinile Hamas, potrivit armatei.

„Ei ar fi trebuit să se întoarcă în viață în țara lor și la familiile lor”, a declarat Forumul familiilor ostaticilor.

“Fără alternative”

„Îndemn toate părțile să ajungă la un acord imediat pentru a se ajunge la o încetare a focului și pentru a elibera ostaticii. Nu există alternativă: orice întârziere costă vieți în fiecare zi”, a declarat marți trimisul ONU în Orientul Mijlociu, Tor Wennesland.

Războiul a fost declanșat de atacul fără precedent din 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a 1.194 de persoane în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Dintre cele 251 de persoane luate ostatice, 120 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 41 au murit, potrivit armatei israeliene.

Ca represalii, Israelul a declarat război organizației Hamas, pe care o consideră o organizație teroristă, la fel ca Statele Unite și Uniunea Europeană.

Armata sa a lansat o ofensivă în Fâșia Gaza care a făcut până în prezent 36 550 de victime, dintre care 71 în ultimele 24 de ore, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas.

După mai multe luni de ofensivă terestră, forțele israeliene au intrat în 7 mai în orașul Rafah, unde, potrivit ONU, se refugiaseră 1,4 milioane de palestinieni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. very good BASED