G4Media.ro

Austria sprijină propunerea Belgiei de eliminare a dreptului la vot al Ungariei…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Austria sprijină propunerea Belgiei de eliminare a dreptului la vot al Ungariei în UE

Austria susține propunerea Belgiei ca statele membre UE să ia în considerare suspendarea dreptului de vot al Ungariei, care va prelua președinția luna viitoare, relatează Politico, citat de publicația ungară 24Hu. Belgia a făcut această propunere după ce guvernul Viktor Orban, considerat calul troian al Rusiei în UE, a blocat constant sprijinul occidental pentru Ucraina.

Suspendarea dreptului de vot în UE înseamnă că statul respectiv nu își mai poate apăra interesele în UE. E cunoscută și ca ”opțiunea nucleară” și nu a folosită niciodată.

”Ne așteptăm ca toți cei 27 de membri să respecte pe deplin principiile pe care se bazează Uniunea noastră comună. Acest lucru este valabil mai ales pentru viitoarea președinție a UE. Având în vedere acest lucru, susținem continuarea strictă a procedurii articolului 7 împotriva Ungariei”, a declarat pentru Politico un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe austriac.

Procedura conform articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană a fost introdusă prin Tratatul de la Amsterdam în 1997. Potrivit articolului 7 alineatul (1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare a valorilor UE în cazul unui stat membru și poate formula recomandări specifice pentru statul membru pentru a preveni încălcarea efectivă a valorilor de bază. . Articolul poate fi activat de o treime din statele membre, sau de Parlamentul European sau de Comisie. Aplicarea articolului 7 poate duce la suspendarea drepturilor de vot ale unei anumite țări.

Parlamentul European a declanșat prima fază a procedurii articolului 7 împotriva Ungariei în 2018, dar procesul a intrat în impas. Următoarea etapă a acestei proceduri, utilizată atunci când se consideră că o țară riscă să încalce valorile fundamentale ale blocului, este deseori numită „opțiunea nucleară”, deoarece prevede cele mai grave sancțiuni politice pe care blocul le poate impune unei țări membre – suspendarea dreptului de a vota cu privire la deciziile UE.

Ungaria urmează să preia președinția Consiliului UE în iulie, ceea ce va conferi Budapestei mai multă putere de a stabili agenda și prioritățile UE pentru șase luni, chiar dacă premierul ungar Victor Orbán continuă să obstrucționeze procesul decizional al UE în chestiuni importante, de la ajutorul militar acordat Ucrainei, la sancțiunile împotriva Rusiei și până la adoptarea următorului pas pentru a primi Kievul în cadrul blocului.

Frustrate de atitudinea de blocaj a Budapestei, alte țări europene iau în considerare modalități creative de a ocoli Budapesta în ceea ce privește deciziile importante ale UE, cum ar fi vizarea exporturilor rusești fără a fi nevoie de unanimitate. De asemenea, unii lideri UE sugerează să acorde Ungariei un portofoliu slab în viitoarea Comisie Europeană, în ciuda dorinței Budapestei de a păstra prestigiosul post legat de extindere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Pai Austria si Ungaria nu erau sclavetii rusilor? Imperiul austro ungar, aloooo? Hahaha

  2. Afara cu hunii din UE
    Astia sint pe stil asiatic