G4Media.ro

Premierul polonez Donald Tusk spune că votul la europarlamentare este crucial pentru…

Sursa foto: Facebook/ Donald Tusk

Premierul polonez Donald Tusk spune că votul la europarlamentare este crucial pentru a ține războiul în afara blocului comunitar

Mii de susținători ai premierului polonez Donald Tusk s-au adunat marți în capitala Varșovia înaintea alegerilor europene despre care șeful guvernului spune că sunt cruciale pentru securitatea Poloniei, care se confruntă cu tensiuni sporite la granița sa estică, scrie Reuters.

Cu un război care face ravagii în Ucraina și o criză a migranților la granița cu Belarus, Tusk a încadrat votul din 9 iunie din Polonia ca fiind o alegere între un viitor sigur într-o țară aflată în inima Uniunii Europene (UE) sau unul mai periculos dacă va câștiga partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), cunoscut pentru conflictele sale cu Bruxelles-ul.

„Cu toții ne concentrăm în fiecare zi (…) pentru a face Polonia puternică, pentru a face Europa puternică, pentru ca polonezii să fie uniți și Europa să fie unită, pentru că aceasta este singura modalitate de a evita drama războiului aici, pe pământurile noastre”, a declarat Tusk în fața mulțimii din Piața Castelului din Varșovia.

Mitingul a avut loc la cea de-a 35-a aniversare a primelor alegeri democratice postbelice din Polonia.

Gruparea Coaliția Civică (KO) a lui Tusk este cea mai mare din alianța proeuropeană care a preluat puterea în decembrie. Cu toate acestea, PiS a rămas partidul unic cu cel mai mare număr de locuri în parlamentul polonez după alegerile generale din 2023, prelungind o serie de aproximativ zece ani de clasări pe primul loc.

Analiștii spun că, dacă KO câștigă cele mai multe locuri în UE pentru Polonia, rezultatul ar stimula speranțele lui Tusk de a stabili coaliția ca singura forță dominantă în politica poloneză.

PiS spune că Tusk, fost președinte al Consiliului European, este aservit vecinului mai mare al Poloniei, Germania, și îl acuză de ipocrizie pentru că a criticat politicile dure ale PiS față de migranții de la granița cu Belarus în timp ce se afla în opoziție, înainte de a implementa măsuri similare la guvernare.

„Mitinguri de propagandă, răzbunare, manipulare contondentă ca unic combustibil. Este 4 iunie al lui Tusk”, a declarat legislatorul PiS Jacek Sasin într-o postare pe platforma de socializare X despre mitingul de la Varșovia.

Cetățenii Uniunii Europene vor vota în perioada 6-9 iunie pentru a alege cei 720 de membri ai viitorului Parlament European, care vor avea un mandat de cinci ani. Sondajele sugerează că principalele grupuri pro-UE din jurul centrului politic vor obține o majoritate mai mică decât cea pe care o dețin în prezent.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...