G4Media.ro

THE INSIDER: Igor Gorgan, fost șef al Statului Major al Armatei Moldovei,…

Ministerul Apărării Moldova

THE INSIDER: Igor Gorgan, fost șef al Statului Major al Armatei Moldovei, ar fi fost informator GRU / Mesaj către un colonel rus: „Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina”

UPDATE: Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a confirmat miercuri că generalul Igor Gorgan, care a comandat armata naţională până în septembrie 2021, a transmis regulat informaţii către agenţia de informaţii militare a Rusiei, GRU, după ce o investigaţie de presă a dezvăluit acest lucru, transmite News.ro.

„În contextul investigaţiei jurnalistice realizate de către The Insider, SIS menţionează că datele din posesia instituţiei confirmă veridicitatea informaţiilor prezentate”, a declarat pentru NewsMaker purtătoarea de cuvânt a SIS, Daniela Mânzat.

SIS susţine că monitorizează riscurile de securitate şi acţionează pentru împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale ţării. „Cunoaştem obiectivele, actorii, instrumentele şi tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova. (…) Totodată, reiterăm că SIS ţine în vizor riscurile de securitate şi acţionează pentru prevenirea potenţialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale ţării”, a declarat reprezentanta SIS pentru NewsMaker.

Daniela Mânzat a mai spus că „informaţiile deţinute de către SIS indică un nivel fără precedent al intensităţii acţiunilor săvârşite de către Federaţia Rusă, orientate spre ancorarea Republicii Moldova în spaţiul său de influenţă”.

Preşedinţia de la Chişinău a anunţat că distincţiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 şi 2015, dar şi gradele militare ale acestuia vor fi retrase. Totodată, instituţia prezidenţială a menţionat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”.

Știrea inițială: Publicația The Insider afirmă că a accesat corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan cu curatorul său de la Serviciul de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU), colonelul Alexei Makarov. Potrivit sursei citate, Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică din Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate. „Legătura moldovenească” a funcționat în Statul Major până la sfârșitul anului 2021, când președinta Maia Sandu l-a demis, scrie sursa citată, potrivit publicației Ziarul de Gardă.

Publicația afirmă că în ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, acesta a obținut un loc de muncă la ONU. Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un „informator important pentru GRU”.

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!” – scrie în una din postări generalului moldovean.

 

Judecând după aceste rapoarte, GRU a fost deosebit de interesat de ce arme cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv Moldova. Generalul Gorgan raportează imediat:

 „Ukroboronexport ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor”) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare… În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia, până în localitatea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.” „Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Potrivit publicației pulsmedia.md, Igor Gorgan și Alexey Makarov au început să aibă contacte deosebite de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Întâlnirile confidențiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chișinău sau la pescuit.

Următorul mesaj adresat curatorului nu a întârziat să sosească: „Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”.

În ceea ce privește potențiala furnizare de arme către Ucraina prin România, Gorgan îl sfătuiește pe colonelul Makarov: „Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții.”

Biografia lui Gorgan este foarte tipică pentru un ofițer al armatei sovietice care se află într-o țară CSI. S-a născut în 1969 la Dubossary, Moldova. După serviciul militar, a intrat la Școala Militară Superioară de Arme Combinate din Novosibirsk, pe care a absolvit-o în 1991. Revenit în Moldova independentă, Gorgan a slujit mai întâi în divizia aeriană din regiunea Odesa, apoi ca comandant al brigăzii 2 infanterie motorizată la Chișinău.

În 2001, ofițerul promițător a fost trimis să studieze la Colegiul de Comandă și Stat Major al Armatei SUA din Fort Leavenworth. Din 2003, el a participat la misiunile internaționale ale NATO în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Irak.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Daca îl cheamă Igor, ce pretenții să avem? Mama Rusia scrie pe el!

  2. Daca Romania, Ungaria, Austria au destui rusnaci, Moldova e cuibul lor mama. Si nu ma refer la Transnistria. Romania a dat fel si fel de pasapoarte unor moldoveni rusofili dubiosi. Asa au ajuns prin Europa.

  3. Fac pariu ca romania are mai multi agenti ca moldova. Dar o sa aflam despre ei peste vreo 50 de ani 😆

    • Avand in vedere ce sistem am avut pana in 89 e logic ca sunt destui rusofili sa le zicem asa inca. Dar si mai multi sunt inca si vor veni din Moldova. Romania a oferit pasapoarte „romanilor” de acolo pentru a merge in UE la munca. Ma intreb cati spioni au mers asa in UE.

  4. Este natural sa te intrebi o data in plus atunci cand un Igor e propus pt o functie importanta chiar si in Moldova, insa nu poti avea incredere deplina nici intr-un Ion-escu, Popescu, Roman-escu…, Anghel-escu…
    Exista altii prin Ungaria, Germania, Austria mai ruskălăi fața de multi Igori, Dimitri,…..V…ladimiri…, Prim…akovi, sefi de cancelarii…, care sunt mai pro-rusi fata de multi rusi…

  5. Măi, ce coincidență. Tocmai a explodat scandalul Interpol Moldova , care lovește în plin guvernarea PAS, hop dezgropăm cazul spionului care nu mai e spion de 3 ani.