G4Media.ro

UPDATE Acuzațiile de autoplagiat aduse rectorului Academiei SRI, Adrian Ivan, „se confirmă”…

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

UPDATE Acuzațiile de autoplagiat aduse rectorului Academiei SRI, Adrian Ivan, „se confirmă” parțial, a decis Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai / Ivan scapă fără nicio sancțiune din cauza Legii Deca-Iohannis, care a eliminat autoplagiatul dintre abateri, arată UBB

Acuzațiile de autoplagiat formulate de ziarul Libertatea, în septembrie 2023, cu privire la Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI și coordonatorul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, „se confirmă” parțial, spune Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Deși Comisia de Etică a instituției a constatat, astfel, că există elemente de autoplagiat, forul spune că nu poate aplica Legea care reglementa autoplagiatul, deoarece abaterea nu mai este prevăzută în noua Lege Deca-Iohannis a învățământului superior, după cum reiese din răspunsurile transmise de UBB la întrebările Edupedu.ro pe această temă.

UPDATE Comisia de Etică a UBB a publicat, miercuri după-amiază, o serie de decizii anonimizate, inclusiv Hotărârea nr. 8 din 15.05.2024 la care face trimitere în răspunsurile la întrebările Edupedu.ro cu privire la Adrian Ivan. Documentul publicat arată că a fost luată în calcul o singură carte dintre cele semnalate de Libertatea, iar din document reiese că, în cazul acesteia, nu este vorba despre „părți substanțiale de text”., pentru a fi luată în calcul o definiție a autoplagiatului din Legea 199.

Comisia de Etică a UBB, universitate unde Adrian Ivan este din 2008 profesor la Facultatea de Istorie și, din 2009, conducător de doctorat, a anunțat atunci că va analiza cazul semnalat de Libertatea.

  • La sfârșitul lunii trecute, Edupedu.ro a solicitat UBB să precizeze ce decizie a luat în acest caz. Miercuri, 5 iunie, UBB a răspuns că o decizie – Hotărârea 8/2024 a Comisiei de Etică – a fost luată pe 15 mai, iar aceasta a fost validată juridic pe 27 mai.

„Pe fond, Comisia constată că o parte din cele sesizate prin articolul de presă se confirmă”, arată instituția în răspunsul la întrebarea Edupedu cu privire la decizia luată în cazul Ivan.

În aceleași răspunsuri, UBB semnalează, însă, și incapacitatea de a pune în aplicare reglementările referitoare la plagiat, din cauza noii Legi a învățământului superior, intrată în vigoare în septembrie anul trecut. „Prin urmare, Comisia închide analiza în urma autosesizării, fără a aplica sancțiune”, se arată în răspunsul transmis Edupedu.ro.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Inca un dar de la Iohannis: Romania Educata!

  2. O Academie fantomatica , care nu are echivalent pe planeta si un doctor in stiinte asemenea acesteia ! Absolut tot ce a produs aceasta institutie-impostura, identic ! O teza de doctorat trebuie sa aduca societatii un plus de cunostere, de inovatie in un domeniu si societatea plateste ca sa aiba toti acces. Cum sa faci din securitate un bun public ?!! Cum sa pui acolo elementele de noutate ? Contradictie in termeni , sfidarea logicii si a bunului-simt ….! Daca va amintiti ”institutia-fantoma”a fost infiintata de gheneralul ”ismana”cu aprobarea lui basescu, ca rasplata pentru punerea unpr in slujba Lui …… Asta e unul dintre cele mai gretoase, revoltatoare, episoade -in desfasurare din 2012- care reflecta gradul de coruptie, inadecvare cu tot ce inseamna stat de drept…….

  3. Legi date cu dedicaţie, fără nici o jenă cât de mică.