G4Media.ro

Primăria Ciugud construiește o nouă școală SMART, independentă energetic și cu pereți…

Viitoarea școală din Ciugud. Randare. Sursă: Primăria Ciugud

Primăria Ciugud construiește o nouă școală SMART, independentă energetic și cu pereți cortină care se deschid vara pentru lecții în natură. A câștigat un proiect de 9 milioane de euro

Primăria Comunei Ciugud a anunțat miercuri câștigarea unui proiect european în valoare de peste 9 milioane de euro prin care va construi o nouă școală în comună.

Unitatea de învățământ va fi în totalitate independentă energetic și un model pentru educația viitorului, transmit reprezentanții administrației locale, care în trecut au mai realizat și prima școală ”smart” din mediul rural.

Proiectul este cu atât mai deosebit pentru că a implicat atât echipa primăriei, cât și o echipă de experți coordonată de o persoană cu deficiențe de vedere.

Ovidiu Tuduruță și-a folosit atât experiența în accesarea fondurilor europene, cât și ideile de a crea o unitate de învățământ cât mai accesibilă inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, precizează un comunicat al instituției.

Lista finală a proiectelor care vor intra la finanțare a fost anunțată, zilele trecute, iar Comuna Ciugud este pe primul loc în Regiunea Centru între proiectele care prevăd construirea de școli verzi.

Noua școală va fi construită în centrul satului Ciugud, pe un teren de peste 5 hectare, urmând să fie înconjurată de un parc plantat de la zero cu arbori autohtoni.

În proximitatea școlii se va afla o bază sportivă, care, în prezent, se află în așteptarea finanțării de la Compania Națională de Investiții.

Școala va presupune concepte moderne de predare, care vor îmbina atât tehnologia cât și deschiderea spre natură.

Unele dintre sălile de clasă vor avea pereți cortină care se pot deschide pentru ca, în timpul verii, orele să se mute în natură.

„În 2019, am deschis la Ciugud prima școală smart din mediul rural din România, iar în câțiva ani ne-a rămas mică.

Am decis să căutăm surse de finanțare pentru a construi o nouă școală și ne bucurăm că am reușit să câștigăm prin Planul National de Redresare și Reziliență peste 9 milioane de euro pentru acest proiect.

Noua clădire va fi în totalitate independentă energetic și va folosi soluții inovative pentru producerea energiei, răcirea și încălzirea claselor, dar și pentru împrospătarea continuă a aerului din spațiile folosite de elevi și profesori.

Lansăm totodată o nouă provocare sistemului educațional din România: viitoarele școli din România trebuie să fie smart, verzi și accesibile pentru orice copil, indiferent de dizabilitatea pe care o are. Și, așa cum spunem mereu, nu lăsăm să moară școala de la țară!”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud

„A fost provocator și greu pentru că finanțatorul a decis că prima șansă în competiția pentru construirea de școli verzi aparține localităților cu evoluție demografică semnificativă la nivelul populației tinere, respectiv copii și elevi.

În mod normal, având în vedere că s-au depus 270 cereri de finanțare pentru doar 40 de proiecte câștigătoare, tehnic nu puteam fi competitivi împreună, înaintea municipiilor reședință de județ sau înaintea altor orașe, deoarece evoluția numărului de copii/elevi în orice tip de unitate urbană este semnificativ mai mare comparativ cu mediul rural.

Totuși am mizat pe singura șansă pe care am avut-o: am făcut un proiect impecabil și am reușit să obținem maximum din punctajul subiectiv, clasând proiectul pentru școala verde din Ciugud pe primul loc la nivelul Regiunii Centru în cadrul componentei de construcție”, a spus Ovidiu Tuduruță, coordonatorul echipei Ideas Funding Pack, experții care au contribuit la proiectul școlii.

Reamintim că în anul 2019, prima școală inteligentă din România rurală a fost deschisă la Ciugud.

Școala este un proiect pilot, care folosește tehnologia în procesul educațional, implementând în același timp soluții inteligente pentru reducerea consumului de energie.

Întreaga clădire este controlată electronic și își reglează aerul condiționat și iluminatul cu ajutorul unor senzori controlați printr-un sistem de management inteligent, în timp ce calitatea aerului și confortul din sălile de clasă sunt de asemenea monitorizate.

În ceea ce privește educația, profesorii folosesc în procesul predării table interactive, chrome-book-uri, software educațional și o platformă online dedicată. Școala din Ciugud este și prima școală publică din România, care folosește un laborator de realitate virtuală și realitate augmentată în activitățile sale didactice, copiii fiind transferați în lecții interactive cu ajutorul căștilor VR.

În 2023, la Ciugud a fost deschisă o grădiniță cu program prelungit modernă, realizată printr-o investiție importantă derulată de Primăria Comunei Ciugud, în valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro.

Grădinița a fost construită în zona de dezvoltare economică, între hale industriale, acolo unde părinților le este mai ușor să își ducă copiii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...