G4Media.ro

Cazul desființării alveolelor de pe Bulevardul Tineretului, transformate în locuri de parcare…

Foto: G4Media

Cazul desființării alveolelor de pe Bulevardul Tineretului, transformate în locuri de parcare de către Primăria Sectorului 4. Primăria Capitalei a amendat-o pe cea de sector pentru că nu a replantat copaci în locul celor defrișați

Primăria Capitalei le-a dat dreptate locuitorilor care s-au strâns de două ori pe Bulevardul Tineretului și au protestat față de desființarea unui număr de 20 de alveole și pe care Primăria Sectorului 4 le-a transformat în locuri de parcare.

Acțiunea de betonare s-a petrecut în perioada liberelor de 1 mai și a sărbătorilor de Paște, când lucrători de la administrația domeniului public Sector 4, Totul verde, au fost surprinși de locuitori în timp ce acopereau cu beton pământul. Au urmat plângeri la poliție, la Garda de mediu, dar și proteste de stradă ale Acțiunii Comunitare Tineretului. Acum, pe locurile unde se aflau alveolele sunt parcate mașini.

Pentru că pe Bulevardul Tineretului erau de mai mult timp copaci uscați, în octombrie anul trecut Primăria Capitalei aviza în regim de urgență defrișarea lor pentru a fi evitate „evenimente nedorite”. 31 de copaci trebuiau eliminați iar, în compensare, Primăria Sectorului 4 era obligată să planteze alți 49 de arbori tineri din aceeași categorie cu vegetația defrișată. Informațiile apar în avizul de mediu consultat de G4Media. Perioada de valabilitate a aprobării era de 2 ani.

Doar că Primăria Sectorului 4 a defrișat copacii, iar pe un număr de 20 de alveole a decis să nu mai planteze nimic, să le acopere cu beton, considerând că spațiul alveolelor este prea mic, iar copacii se vor usca oricum. Cu toate acestea, în alte alveole similare încă există copaci care trăiesc.

La o lună de la betonarea alveolelor, Primăria Capitalei anunță, într-un răspuns către G4Media, că, în acest caz, Poliția Locală a Municipiului București a dat două amenzi administratorului domeniului public al sectorului 4. Ambele au valoare individuală de 5.000 de lei, suma maximă prevăzută de hotărârea 304/2009 privind normele de protecție a spațiilor verzi pe teritoriul Municipiului București.

O amendă de 5.000 lei a fost dată pentru că administrația domeniului public al Sectorului 4 nu a plantat arbori în alveolele din care au fost defrișați, acestea fiind desființate prin betonare, iar a doua, tot de 5.000 lei pentru lucrările de toaletare a arborilor.

Conform informațiilor oficiale, mai urmează și alte sancțiuni pe care le va da Poliția Locală Primăriei Sectorului 4. „Totodată, s-a solicitat beneficiarului lucrărilor, Primăria Sectorului 4 prin Direcția Generală de Urbanism și Amenajare Teritorială, comunicarea datelor de identificare ale executantului lucrărilor de betonare ale alveolelor de pe B-dul Tineretului, în vederea continuării verificărilor și întreprinderii măsurilor legale care se impun”, se arată în răspunsul pentru G4Media.

Până la acest moment, Primăria Sectorului 4 nu a răspuns la întrebarea dacă va reveni asupra deciziei și va reface alveolele pentru a fi replantați copaci. Anterior, la momentul protestelor, primăria de sector preciza că pe aliniamentul stradal s-au plantat 35 de arbori cu diamentrul între 15-20 cm, în aceeași zonă, nu la mare distanță, doar că nu s-au mai amplasat în alveole.

După ce a intrat în administrarea Primăriei Sectorului 4, preluat de la Primăria Capitalei, Bulevardul Tineretului a suferit mai multe transformări care au dus în timp la uscarea vegetației. Prima intervenție a fost reducerea trotuarului pentru a crea locuri de parcare, iar copacii de pe aliniament au ajuns între locurile de parcare, în alveole. După 2019, când a fost reabilitat bulevardul, unii copaci au începus să se usuce, iar locuitorii au intrat în conflict cu Primăria sectorului 4 pe care au acuzat-o de neglijență și de lucrări proaste.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...