G4Media.ro

VIDEO Mormântul Hypogeu din Constanța a fost inaugurat la șase ani de…

Sursa foto: Info Sud-Est / Petruț Iacob

VIDEO Mormântul Hypogeu din Constanța a fost inaugurat la șase ani de la începerea proiectului de restaurare pe fonduri europene

Mormântul Hypogeu din Constanța a fost inaugurat, joi, la aproape șase ani de la demararea proiectului de restaurare cu fonduri europene, în valoare de 6,4 milioane de lei. Autorizația de construire a fost emisă în noiembrie 2022, relatează Info Sud-Est.

Descoperit în 1988, valoarea excepțională a mormântului care datează din secolul al IV-lea d.Hr. a fost rapid recunoscută de cercetători, în special datorită picturii murale și a elementelor sale decorative legate de paleocreștinism, care îmbină influențele creștinismului timpuriu cu cele păgâne.

În ciuda acestui fapt, monumentul nu a beneficiat de eforturile de conservare necesare și nu a devenit o parte a circuitului turistic al orașului, motiv pentru care a ajuns într-o stare avansată de degradare, situație care a fost în repetate rânduri semnalată în spațiul public.

În 2016, Info Sud-Est a publicat o serie de interviuri cu reprezentanți ai autorităților locale și mediului academic constănțean, precum și membri ai societății civile și mediului de afaceri care au vorbit despre situația în care au ajuns mai multe monumente emblematice ale Constanței, printre care și mormântul Hypogeu, în cadrul campaniei de presă “Recuperarea patrimoniului pierdut”.

În 2018, situația a luat o întorsătură pozitivă când autoritățile județene din Constanța au obținut finanțare pentru restaurarea monumentului istoric.

Totuși, banii europeni puteau fi pierduți, atunci când licitația pentru proiectarea și demararea lucrărilor de reabilitare lansată de Consiliul Județean Constanța a fost amânată, din lipsă de ofertanți.

Citește continuarea pe Info Sud-Est.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...