G4Media.ro

Italia: Corupția a scăzut, dar este în continuare o problemă pentru cei…

sursa foto: Unsplash/ Roman Synkevych

Italia: Corupția a scăzut, dar este în continuare o problemă pentru cei care dețin afaceri și pentru cei care lucrează pe cont propriu

Corupția în Italia a scăzut în ultimii ani, dar rămâne o problemă, cei care dețin afaceri și cei care lucrează pe cont propriu fiind cei mai afectați, se arată într-un raport publicat joi de biroul național de statistică, scrie Reuters.

Reducerea, deși semnificativă, lasă un număr mare de italieni, în special cei din mediul de afaceri, vulnerabili la cereri ilicite care ar putea avea un impact asupra mijloacelor lor de trai și asupra peisajului economic general.

Numărul cererilor de mită primite de gospodăriile italiene în schimbul accesului la servicii sau facilități a scăzut la 1,3% în ultimii trei ani, de la 2,7% într-un sondaj similar realizat în 2015-2016, a precizat ISTAT în raportul său.

În pofida acestei scăderi – care, potrivit ISTAT, ar fi putut fi afectată de pandemia COVID-19 -, 5,4% dintre gospodării au fost rugate să ofere o formă de mită în trecut, sub forme precum bani, favoruri sau cadouri.

În ultimii ani, Italia a fost scutită de scandalurile de corupție politică de mare amploare care au măturat clasa sa conducătoare în anii 1990, dar cazurile de presupusă mită la nivel local rămân o problemă care iese periodic la iveală, cel mai recent în orașul Genova.

Potrivit ISTAT, 38,5% dintre cei clasificați ca antreprenori sau lucrători independenți au declarat că ar putea fi obligați să ofere stimulente în schimbul accesului la servicii precum permise, contracte sau pentru a accelera procedurile legale, față de 32,4% în sondajul anterior.

O persoană din cinci ar fi dispusă să plătească pentru a obține un loc de muncă pentru copilul său, cu un procentaj mai mare, 23,4%, în sudul Italiei, unde șomajul este cel mai ridicat.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează