G4Media.ro

Submarinul nuclear Kazan și fregata rusă Amiral Gorșkov vor vizita Cuba

Sursa foto: Wikipedia / Mil.ru

Submarinul nuclear Kazan și fregata rusă Amiral Gorșkov vor vizita Cuba

Un grup de nave ale marinei rusești va sosi în vizită oficială în portul Havana pe 12 iunie și va rămâne acolo până pe 17 iunie, informează agenția AFP care citează Forțele Armate Revoluționare din Cuba, transmite BBC.

Din grup fac parte fregata Amiral Gorșkov (care poate transporta rachete hipersonice Zircon), submarinul nuclear Kazan, petrolierul de reaprovizionare Akademik Pashin și remorcherul de salvare Nikolai Chiker.

Niciuna dintre nave nu transportă arme nucleare iar prezența lor „nu reprezintă o amenințare pentru regiune”, potrivit sursei citate.

Havana a anunțat sosirea navelor de război rusești la o zi după ce Washingtonul a declarat că, potrivit informațiilor disponibile, Rusia intenționează să trimită nave de război în regiunea Caraibelor pentru manevre militare.

Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a vizitat Moscova în mai 2024, a participat la o paradă militară în Piața Roșie și s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Statele Unite nu consideră manevrele militare, care implică un număr relativ mic de nave și avioane, ca fiind amenințătoare, dar Marina americană va monitoriza exercițiile, a declarat un oficial american.

Tensiunile dintre Statele Unite și Rusia au crescut de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Oficialul a declarat că activitatea navală rusă s-a intensificat din cauza sprijinului SUA pentru Ucraina.

„Este vorba despre faptul că Rusia arată că este încă capabilă de un anumit nivel de proiecție a puterii globale”, a spus oficialul.

„Ca parte a exercițiilor militare regulate ale Rusiei, anticipăm că, în această vară, Rusia va desfășura o activitate navală și aeriană intensificată în apropierea Statelor Unite. Aceste acțiuni vor culmina cu un exercițiu naval rusesc global în această toamnă”, a declarat oficialul.

Desfășurările sunt considerate ca făcând parte din activitatea navală de rutină și „nu suntem îngrijorați de desfășurările Rusiei, care nu reprezintă o amenințare directă la adresa Statelor Unite”, a mai spus oficialul.

„Ne așteptăm ca Rusia să trimită temporar nave militare de luptă în regiunea Caraibelor, iar aceste nave vor efectua probabil escale în Cuba și, posibil, în Venezuela. De asemenea, este posibil să existe unele desfășurări de avioane sau zboruri în regiune”, a spus el.

Administrația Biden nu a privit această desfășurare cu îngrijorare, deoarece Rusia a trimis anual nave în emisfera vestică din 2013 până în 2020, a precizat oficialul.

„Ar trebui să ne așteptăm la mai multe astfel de activități în viitor, deși observăm că aceste desfășurări implică un cost pentru Marina rusă, care se luptă să mențină starea de pregătire și să efectueze desfășurări cu o flotă îmbătrânită”, a spus oficialul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Numele de „Kazan” e definitoriu pentru toata flota lor.