G4Media.ro

Bombardamente israeliene în Gaza, războiul intră în cea de-a noua lună

Sursa foto: Yuri CORTEZ / AFP

Bombardamente israeliene în Gaza, războiul intră în cea de-a noua lună

Lovituri israeliene au vizat o tabără de refugiați din Fâșia Gaza după un atac mortal asupra unei școli administrate de ONU, în timp ce războiul declanșat de Israel după atacul Hamas din 7 octombrie a intrat vineri în cea de-a noua lună, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Conflictul a făcut zeci de mii de victime, a devastat o mare parte din Fâșia Gaza și a dezrădăcinat majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori, care se confruntă cu amenințarea foametei.

Eforturile diplomatice pentru a obține prima încetare a focului după o săptămână de pauză a luptelor în noiembrie par să fi intrat în impas, la doar o săptămână după noua foaie de parcurs anunțată de președintele american Joe Biden.

Pe teren, bombardamentele aviației, artileriei și marinei au continuat pe întreg teritoriul controlat din 2007 de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, potrivit martorilor și surselor locale.

La Deir el-Balah (centru), șase persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite în cursul nopții de un tir de rachetă asupra unei case din tabăra Al-Maghazi, potrivit unei surse medicale.

În orașul Gaza, două persoane au fost ucise și alte câteva au fost rănite de o rachetă israeliană care a lovit o casă, potrivit unei surse spitalicești.

Fugind din calea luptelor

Potrivit unui corespondent al AFP, nave de război israeliene au tras vineri mai multe obuze asupra unor locuințe din zona portului de pescuit Sheikh Ajlin, la vest de orașul Gaza.

Armata a lovit cu artileria taberele Al-Maghazi și Al-Bureij din centrul Fâșiei Gaza, precum și orașul Al-Qarara, în apropiere de Khan Yunis, și orașul Rafah, potrivit unor surse locale.

Operațiunile militare de la Rafah, un oraș suprapopulat din sudul Fâșiei Gaza, au forțat un milion de palestinieni să fugă, potrivit ONU, și au dus la închiderea punctului de trecere cu Egiptul, esențial pentru intrarea ajutorului internațional în teritoriul asediat.

Fugind de lupte și de bombardamente, palestinienii strămutați în Fâșia Gaza se răcoresc pe plaja din Deir el-Balah, chiar dacă aceasta este poluată de ape uzate, potrivit imaginilor AFPTV.

Marea le oferă un răgaz „de insecte, de căldură (…) și de mirosul de cadavre”, a declarat pentru AFP Mohamed Ghaben, care a fost strămutat de mai multe ori în interiorul teritoriului de la începutul războiului.

Războiul din Fâșia Gaza a fost declanșat de un atac în sudul Israelului efectuat de către comandouri Hamas infiltrate din teritoriile palestiniene în 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili uciși în acea zi, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Baza Hamas

În timpul acestui atac, 251 de persoane au fost luate ostatice. După un armistițiu în noiembrie care a dus la eliberarea a aproximativ o sută dintre ele, 120 de ostatici sunt încă reținuți în Gaza, dintre care 41 au murit, potrivit armatei israeliene.

Ca răspuns la atacul din 7 octombrie, armata israeliană a lansat o ofensivă sângeroasă în micul teritoriu de coastă unde Hamas a preluat puterea în 2007. Cel puțin 36.654 de palestinieni, în principal civili, au fost uciși, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas.

Joi, un spital din Fâșia Gaza a raportat moartea a cel puțin 37 de persoane într-un bombardament asupra unei școli aparținând Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa), armata israeliană revendicând responsabilitatea pentru această lovitură, care a vizat „o bază a Hamas”.

Armata israeliană a precizat într-un comunicat că „avioane de război ale armatei (…) au efectuat o lovitură precisă asupra unei baze Hamas situată în interiorul unei școli Unrwa din regiunea Nousseirat” (centru).

Revendicări contradictorii

Pe plan diplomatic, Joe Biden a prezentat la 31 mai o foaie de parcurs care prevede, într-o primă fază, o încetare a focului de șase săptămâni însoțită de o retragere israeliană din zonele dens populate din Gaza, eliberarea unor ostatici răpiți în timpul atacului Hamas și a prizonierilor palestinieni deținuți de Israel.

Joi, Casa Albă, într-o declarație comună cu liderii Franței, Marii Britanii, Germaniei, Canadei și altor țări sud-americane, a cerut Israelului și Hamas „să facă ultimele compromisuri necesare”.

Hamas își va prezenta răspunsul la această propunere „în zilele următoare”, a declarat joi un „oficial de rang înalt”, citat de Al-Qahera News, un organ de presă apropiat de serviciile de informații egiptene.

Cu toate acestea, cererile contradictorii ale celor două tabere lasă puține speranțe că planul anunțat de Biden se va materializa.

Hamas afirmă că este pregătit să accepte un acord doar dacă acesta include o încetare permanentă a focului și retragerea completă a trupelor israeliene din Fâșia Gaza.

În ciuda presiunilor internaționale, Israelul insistă că dorește să distrugă Hamas, pe care o consideră o organizație teroristă, la fel ca Statele Unite și Uniunea Europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...