G4Media.ro

Elevii de clasa a XII-a trebuie să dovedească că pot citi corect…

Foto: IChO 2023 via Flickr Album

Elevii de clasa a XII-a trebuie să dovedească că pot citi corect și cursiv pentru a obține calificativul mediu la proba orală de competențe în limba română

La proba orală de comunicare în limba română, elevii de clasa a XII-a trebuie să poată citi corect și cursiv, pentru a obține calificativul mediu, potrivit procedurii de desfășurare a probelor A și B, la examenul de Bacalaureat, obținută de Edupedu.ro.

Singurele diferențe ale nivelului de competențe sunt legate de înțelegerea textului, nivelul de exprimare și adaptarea la situația de comunicare.

Elevii de clasa a XII-a trebuie să dovedească că pot citi corect și cursiv pentru a obține calificativul mediu la proba orală de competențe în limba română. Pentru a primi calificatul avansat sau experimentat în limba română trebuie să aibă câteva competențe în plus privind înțelegerea unui text.

Potrivit procedurii aprobate de Ministerul Educației, nu se admite schimbarea biletului de examen, iar în cazul în care candidatii refuză să răspundă la întrebările formulate se consideră că nu au susținut proba de comunicare orală. (limba română sau maternă).

Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A – are loc în perioada 17 – 19 iunie 2024, iar cea în limba maternă – proba B are loc în perioada 20 iunie 2024.

Potrivit procedurii privind modul de desfășurare a probelor orale de limba română și maternă, singurele diferențe privind nivelul de competențe sunt legate de înțelegerea textului, nivelul de exprimare și adaptarea la situația de comunicare. Astfel:

Un elev utilizator mediu citește corect și cursiv.

Utilizatorul avansat citește corect, cursiv și conștient și în plus, formulează clar și coerent ideile textului.

Un utilizator experimentat este elevul care citește corect, cursiv și expresiv. Sintetizează mesajul global al textului și explică aspectele implicite ale acestuia. La capitolul exprimare și argumentare, elevul va primi calificativul utilizator experimentat dacă susține și exprimă cu argumente un punct de vedere personal, demonstrând capacitate de persuasiune a interlocutorilor.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Adică după 12 clase nu trebuie decât să știi să citești? Asta nu trebuia să fie cerința minimă pentru finalul clasei întâi? Mare e gradina lui Dumnezeu!

    • Ai vazut cum arata majoritatea comentariilor de pe facebook, inclusiv intrebari, oferte, orice ? „Ce pret are” – fara semnul intrebarii (lipsa diacriticelor e acceptata). Si nu e o exceptie, cei mai multi scriu asa. Despre vorbit ce sa mai… vorbim ! „Toti care au participat”, nu ” toti CEI care au participat”. Si, din nou, nu-s putini care vorbesc asa. De la o vreme au inceput si cu „si asa mai departe” la finalul oricarei fraze, probabil pentru ca sa umple, involuntar, gaunosenia vorbelor spuse.

  2. Ce-am ajuns!