G4Media.ro

Cum justifică guvernul ungar achiziția Aeroportului din Budapesta: Este o chestiune de…

Foto: Airport Budapest, Facebook

Cum justifică guvernul ungar achiziția Aeroportului din Budapesta: Este o chestiune de suveranitate. Are o importanță strategică. În viitor va fi implicat și Qatarul în acționariat, a anunțat premierul Orban

Guvernul Ungariei a răscumpărat Aeroportul Internațional „Liszt Ferenc” (Aeroportul Budapesta Zrt), pentru mai mult de trei miliarde de euro, argumentând că „proprietatea aeroportului este o chestiune de suveranitate, care are o importanță strategică datorită transportului de pasageri, turismului și transportului de mărfuri”, relatează hirado.hu.

În urma tranzacției, statul maghiar a achiziționat o cotă de proprietate de 80%, în timp ce compania franceză co-investitoare Vinci Airport a achiziționat o cotă de proprietate de 20%, conform M1 News.

Anul trecut, aproape 15 milioane de pasageri au trecut prin acest aeroport. Se estimează că în 2024 cifra de afaceri poate depăși recordul de 17 milioane de pasageri, atins în 2019.

Ministrul Economiei Naţionale, Márton Nagy, a anunţat joi că statul a răscumpărat aeroportul. „După aproape douăzeci de ani, statul a devenit din nou proprietarul majoritar al aeroportului din Budapesta. Aceasta este o altă mare victorie a suveranității maghiare. Turismul Ungariei s-a dezvoltat dinamic, dar nu s-a întâmplat nimic la aeroport. În plus, aeroportul din Budapesta a rămas în urmă în ceea ce privește creșterea dinamică a traficului internațional de mărfuri. Să nu uităm că aeroportul a fost risipit de guvernul Gyurcsány, de altfel, pe timp de pace. Am corectat greșeala istorică astăzi, guvernul maghiar a reușit să recupereze aeroportul chiar și pe timp de război”, a explicat ministrul Economiei Naționale Márton Nagy.

Prețul de achiziție a fost de 3,1 miliarde de euro, adică aproximativ 1.200 de miliarde de HUF. Ca urmare a celei mai complexe și mai valoroase tranzacții economice din perioada de după schimbarea regimului, statul maghiar a achiziționat 80% din proprietate, în timp ce compania franceză Vinci Airport, responsabilă cu operarea aeroportului, în calitate de co-investitor, a achiziționat 20% din proprietate.

Premierul Ungariei Viktor Orbán a spus că aeroportul va fi manageriat de francezi și că mai târziu ar putea fi implicat și Qatarul, dar că Guvernul va păstra majoritatea. „E bine dacă statul deține proprietatea, ceea ce este important. Partea de management implică profesioniști care înțeleg chestia asta. O avere uriașă nu ar trebui operată de birocrații de stat și managerii adunați de ici de colo, ci de cineva care este printre cei mai buni din lume. Acești francezi sunt buni și avem și un plan să includem mai târziu Qatarul, dar cu siguranță vrem să păstrăm majoritatea”, a subliniat Viktor Orbán.

Pentru a răscumpăra aeroportul, statul ungar a vândut mai multe active, precum participația la Erste Bank și Yettel din Ungaria. Dar pentru a crește prețul de cumpărare a fost nevoie și de un împrumut de la Eximbank.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează