G4Media.ro

Show de forță. Ce caută navele lui Putin în Caraibe?

Sursa foto: Kremlin.ru

Show de forță. Ce caută navele lui Putin în Caraibe?

Decizia Moscovei de a trimite mai multe nave de luptă în zona Mării Caraibelor semnifică nu doar răspunsul Rusiei la susținerea pe care Occidentul o arată Ucrainei, ci reprezintă și un show de forță la adresa Statelor Unite la care recurge președintele Vladimir Putin. Încurajat de câștigurile militare de pe frontul ucrainean din ultima perioadă, omul forte de la Kremlin proiectează o atitudine tot mai agresivă la adresa Vestului, lansând amenințări constante împotriva SUA și Europei.

Rușii în Caraibe

Patru nave de război rusești, inclusiv un submarin cu propulsie nucleară, vor sosi la Havana săptămâna viitoare, au declarat oficiali cubanezi joi, invocând “relațiile istorice de prietenie” dintre cele două țări în contextul în care tensiunile legate de sprijinul militar occidental pentru Ucraina în războiul său cu Rusia se intensifică.

Ministerul de Externe al Cubei a precizat într-un comunicat de presă că navele vor ajunge la Havana pe 12 iunie, adăugând însă că niciuna dintre ele nu va purta arme nucleare și dând asigurări că prezența lor “nu reprezintă o amenințare pentru regiune.” Vasele vor rămâne în zonă pentru o săptămână.

Ministerul cubanez de Externe a declarat că cele patru nave rusești sunt fregata “Gorshkov,” submarinul cu propulsie nucleară “Kazan,” petrolierul “Pashin” și remorcherul de salvare “Nikolai Chiker.”

În timpul sosirii flotei ruse în portul Havana, 21 de salve vor fi trase de pe una dintre nave în semn de salut pentru țara caraibeană, în timp ce cubanezii vor răspunde cu o baterie de artilerie a Forțelor Armate Revoluționare ale Cubei situată în fortăreața San Carlos de la Cabaña, a anunțat Ministerul de Externe.

Anunțul Havanei a venit la o zi după ce oficialii americani au declarat că Washingtonul urmărește navele și aeronavele rusești care sunt așteptate să sosească în Caraibe pentru un exercițiu militar. Ei au spus că exercițiul va face parte dintr-un răspuns mai amplu al Rusiei la sprijinul SUA pentru Ucraina.

Oficialii au spus că prezența militară rusă este “notabilă,” dar “nu îngrijorătoare.” Experții au notat însă că desfășurarea navelor de război rusești are loc în condițiile în care președintele Putin a sugerat că Moscova ar putea face “pași asimetrici” în altă parte a lumii, ca răspuns la decizia președintelui Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească armele furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei ca să protejeze Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, amenințat de o ofensivă recentă a forțelor Moscovei.

Reamintim că, până nu demult, Statele Unite – cel mai mare furnizor de ajutor militar ucrainean – interzicea Kievului să folosească oricare dintre sistemele sale de arme pe teritoriul Rusiei recunoscut la nivel internațional.

Situația s-a schimbat recent după ce președintele Biden a dat undă verde Ucrainei să lovească ținte de pe teritoriul rusesc în Harkov, în anumite condiții, așa cum a declarat un oficial american săptămâna trecută.

“Președintele a încredințat echipei sale sarcina de a se asigura că Ucraina poate folosi arme americane pentru a contraataca în regiunea Harkov, astfel încât să riposteze atunci când forțele rusești le atacă sau se pregătesc să le atace,” a declarat sursa.

Oficialul a adăugat însă că Statele Unite continuă să se opună loviturilor ucrainene în profunzime pe teritoriul rusesc. “Poziția noastră împotriva folosirii ATACMS sau a loviturilor în adâncime în interiorul Rusiei nu s-a schimbat,” a spus el.

ATACMS sunt rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de americani Ucrainei, capabile să atingă distanțe de până la 300 km.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a sugerat și el că Statele Unite și-au schimbat poziția în ceea ce privește loviturile ucrainene pe teritoriul rusesc.

“În timp ce condițiile s-au schimbat, în timp ce câmpul de luptă s-a schimbat, în timp ce Rusia și-a schimbat modul în care își desfășoară agresiunea, noi ne-am adaptat și ne-am ajustat și sunt convins că vom continua să facem acest lucru,” a declarat șeful diplomației de la Washington.

Schimbarea poziției lui Biden vine după săptămâni de negocieri în culise între Casa Albă, înalți oficiali militari și Departamentul de Stat, după lansarea ofensivei rusești asupra Harkovului la 10 mai.

La rândul său, NATO a îndemnat capitalele occidentale să ridice restricțiile care “leagă mâinile la spatele ucrainenilor,” după cum a spus secretarul său general, Jens Stoltenberg, o poziție susținută de mai multe țări, inclusiv de Franța.

Show de forță

Prezența navelor de război ale Rusiei în Caraibe, foarte aproape de Statele Unite, îngrijorează oficialii americani. Într-o perioadă extrem de tensionată, cu multiple crize internaționale în desfășurare (războiul din Ucraina, conflictul Israel-Hamas, amenințările Chinei la adresa Taiwanului), spectacolul de forță la care recurge Putin chiar în coasta Americii nu face decât să sporească temerile la Washington privind o posibilă escaladare a disputelor cu Rusia.

În plus, afirmă unii analiști, prin trimiterea navelor de luptă în apropierea Statelor Unite, Putin încearcă să demonstreze că forțele sale navale sunt în continuare o putere globală majoră, în ciuda faptului că, spre exemplu, flota sa din Marea Neagră a suferit pierderi semnificative în urma atacurilor lansate de ucraineni.

Așa cum am scris recent, forțele armate ale lui Putin au traversat în ultima perioadă o perioadă de reconstrucție agresivă după momentele dificile prin care au trecut în primii doi ani scurși de la invadarea pe scară largă a Ucrainei.

Acest lucru i-a surpins pe liderii și experții occidentali. Aceștia se tem acum că, dacă Kremlinul continuă să-și reconstruiască forțele mai repede decât se prognoza, asta ar complica nu doar apărarea Ucrainei, ci ar putea prezenta o problemă pe termen lung, mai costisitoare, inclusiv pentru Statele Unite și alianța NATO.

Prezența navelor ruse în Caraibe trebuie privită în această perespectivă: ca pe o încercare de a proiecta forță și influență la doar câțiva pași de continentul american. Având în vedere că unele relatări indică faptul că navele lui Putin vor naviga ulterior spre Venezuela, nu este de mirare că unii comentatori vorbesc despre faptul că Rusia este în plin efort de a stabili o prezență militară în emisfera vestică.

Iar desfășurarea navelor ruse nu este doar un simplu exercițiu de PR. Vasele și marinarii ruși vor lua parte la exerciții în regiune, afirmă experții. (Guvernul cubanez nu a menționat exerciții militare în declarația sa, dar a evidențiat activități “culturale,” precizând că, “pe durata șederii lor, marinarii ruși vor desfășura un program de activități care include vizite de curtoazie la șeful Marinei Războiului Revoluționar și la guvernatorul Havanei. De asemenea, vor vizita locuri de interes istoric și cultural.”)

De altfel, un oficial american a vorbit pentru Miami Herald despre exercițiile la care vor lua parte rușii. Sursa a afirmat că se așteaptă că exercițiile vor include “activitate navală și aeriană intensificată în apropierea Statelor Unite,” implicând atât avioane rusești, cât și nave de luptă – primul exercițiu aerian și maritim coordonat de Rusia în emisfera vestică în ultimii cinci ani.

“Deși suntem dezamăgiți că Cuba a fost probabil de acord să găzduiască nave rusești, nu suntem surprinși,” a spus oficialul, care a încercat să minimizeze impactul avut de navele de război trimise de Putin în regiune. În timp ce una dintre nave este un submarin cu propulsie nucleară, oficialul a declarat că comunitatea de informații din SUA “evaluează că nu poartă arme nucleare și nu reprezintă nicio amenințare directă la adresa securității naționale a Statelor Unite.”

Oficialii Administrației Biden bănuiesc că Cuba a aprobat “cel puțin parțial” vizita rușilor ca urmare a unui incident de anul trecut în care un submarin nuclear american a acostat la Baza Navală din Guantanamo Bay, provocând furia cubanezilor, a spus oficialul american.

“Nu suntem surprinși de acest lucru, având în vedere istoria lungă a Rusiei de a se opri în porturile cubaneze,” a spus oficialul. “Acestea sunt vizite navale de rutină care fac parte din exercițiile militare rusești, care au crescut din cauza sprijinului SUA pentru Ucraina și a activităților în sprijinul aliaților noștri din NATO.”

Oficialii de la Washington au afirmat că, în ciuda faptului că Rusia nu a notificat SUA – ceea ce țările fac adesea pentru a evita erorile și accidentele -, forțele armate de pe tot globul au dreptul să desfășoare exerciții în apele internaționale și să facă acest lucru în mod regulat. De exemplu, vineri, aproximativ 20 de țări NATO, inclusiv SUA, au început BALTOPS 24, un exercițiu naval și aerian major în regiunea baltică de lângă Rusia.

De partea ei, presa de la Moscova a scris că navele de război fac parte din flota nordică a Marinei ruse și “au plecat pe 17 mai într-o călătorie lungă… pentru a demonstra stindardul rus și pentru a asigura prezența navală în zone importante ale zonei oceanice îndepărtate.”

Agenția de știri guvernamentală rusă Tass a scris că fregata Amiral Gorshkov a organizat un exercițiu de artilerie cu o țintă aeriană din Oceanul Atlantic. Nava “a folosit sistemul de artilerie AK-192M și rachete antiaeriene Palash către o țintă aeriană imitată.”

Potrivit informațiilor, nava de război s-a alăturat Marinei ruse în 2018 și a fost modificată pentru a transporta rachete de croazieră hipersonice Zircon, o nouă rachetă complexă și scumpă dezvoltată recent de Rusia.

De asemenea, submarinul Kazan s-a alăturat flotei recent în 2021 și poate transporta rachete de precizie cu rază lungă de acțiune capabile să distrugă ținte terestre, maritime și subacvatice, a raportat Tass în aprilie.

Potrivit Institutului Marinei SUA, submarinele rusești vizitează porturile cubaneze din 1969. Nave de spionaj rusești au fost observate făcând vizite neanunțate în portul Havana de mai multe ori, inclusiv înaintea invaziei Rusiei în Crimeea în 2014, cu câteva zile înainte de discuțiile dintre SUA și Cuba din Havana în 2015 și în martie 2018. Nava de instrucție Perekop a navigat în Havana în iulie anul trecut.

Amenințări multiple

Potrivit unor comentatori americani, navele de război trimise de Putin în Caraibe fac parte dintr-o strategie pe termen lung a lui Putin de a presa și șantaja Occidentul. Încurajat de câștigurile militare de pe frontul ucrainean din ultima perioadă, omul forte de la Kremlin proiectează o atitudine tot mai agresivă la adresa Vestului, lansând amenințări împotriva SUA și Europei.

Astfel, Putin a ameninţat miercuri cu livrarea de arme către ţări terţe care să lovească interesele occidentale, dacă Occidentul va autoriza Ucraina să lovească Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune.

Potrivit omului forte de la Kremlin, dacă rachete cu rază lungă de acţiune, care necesită asistenţa unor militari occidentali, vor fi lansate în viitor împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei, Moscova va riposta.

“Dacă cineva consideră posibil să furnizeze astfel de arme în zona de luptă pentru a ne lovi teritoriul (…), de ce nu am avea şi noi dreptul să furnizăm arme de acelaşi tip în regiuni ale lumii unde să fie lovite instalaţii sensibile în ţări care acţionează împotriva Rusiei?” a întrebat Putin.

Preşedintele rus a reafirmat de asemenea că instructorii militari occidentali “se află deja în Ucraina şi suferă acolo pierderi.” Pierderi asupra cărora “SUA şi statele europene prefere să păstreze tăcerea,” a declarat Putin.

Reamintim că Franţa a anunţat recent că analizează posibilitatea de a trimite instructori militari în Ucraina pentru a accelera formarea de soldaţi ucraineni şi înfiinţarea unei coaliţii europene în acest scop.

Alături de Statele Unite, și alte țări care au furnizat arme cu rază lungă de acțiune Ucrainei, inclusiv Marea Britanie și Germania, au dat Kievului permisiunea de a le folosi pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei în ultimele săptămâni.

Acesta marchează o schimbare radicală pentru aliații Ucrainei, care au oferit anterior ajutor militar cu condiția ca armele să nu fie folosite pentru a lovi Rusia în mod direct. Decizia lor urmează recentelor câștiguri teritoriale ale Moscovei în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.

De asemenea, într-o declarație făcută vineri, Putin a spus că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a-şi asigura victoria în Ucraina, însă, voalat, el a sugerat că Moscova ar putea viza Europa pentru o lovitură nucleară, dacă va fi cazul.

“Dacă, Doamne fereşte, se va ajunge la nişte lovituri, toată lumea trebuie să realizeze că Rusia are un sistem de avertizare a rachetelor. Şi Statele Unite îl au. Nicăieri altundeva în lume nu există un sistem atât de dezvoltat. Europa nu are un sistem dezvoltat. Sunt mai mult sau mai puţin lipsiţi de apărare în acest sens,” a spus liderul de la Kremlin.

Putin a susţinut că Rusia nu a iniţiat niciodată retorica de escaladare nucleară, dar vrea ca Moscova să fie luată mai în serios.

“Dar eu încă presupun că nu se va ajunge niciodată la aşa ceva,” a adăugat el referitor la o lovitură nucleară. “Doctrina nucleară a Rusiei este un instrument viu, care poate fi modificat dacă este necesar,” a spus Putin.

Retorica liderului de la Kremlin a fost îmbrățișată și de apropiații săi. Într-o declarație extrem de dură, o cunoscută propagandistă rusă a îndemnat Moscova să desfășoare rachete balistice cu capacitate nucleară în Caraibe, ca răspuns la implicarea Occidentului în Ucraina și în contextul în care Kremlinul trimite nave de război în Cuba.

Olga Skabeyeva a declarat joi în emisiunea sa de televiziune că Moscova trebuie să reprezinte o amenințare strategică directă pentru SUA pentru a descuraja sprijinul NATO pentru Kiev.

“Europenii sunt probabil speriați, dar europenii nu decid nimic, iar americanilor nu le pasă,” a spus Skabeyeva, conform unei traduceri postată pe X de consilierul ucrainean pentru afaceri interne Anton Gerashchenko.

“Încă o dată, revenim la teza că trebuie să reprezentăm o amenințare strategică pentru SUA, altfel nimănui nu-i pasă cu adevărat,” a spus propagandista. “Asta înseamnă rachetele (noastre) în Cuba, Mexic și sprijin pentru toate grupurile proxy anti-americane din întreaga lume,” a afirmat Skabeyeva. “Și arme pentru (rebelii) Houthi imediat. Acesta este singurul dintre lucrurile care se poate face fără a trece la stadiul nuclear pentru o vreme. Toate celelalte nu au funcționat în ultima perioadă.”

Iar fostul președinte Dmitri Medvedev a scris pe Telegram: “Utilizarea armelor nucleare tactice poate fi, de asemenea, calculată greșit.” El a menționat că există “potențial” pentru utilizarea armelor strategice, însă aceasta “ar fi o greșeală fatală. La urma urmei, așa cum a remarcat pe bună dreptate președintele Rusiei, țările europene au o densitate foarte mare a populației.”

“Aceasta, din păcate, nu este intimidare sau cacealma nucleară,” a spus Medvedev. “Actualul conflict militar cu Occidentul se dezvoltă conform celui mai rău scenariu posibil. Există o escaladare constantă în ceea ce privește puterea armelor NATO aplicabile. Prin urmare, astăzi nimeni nu poate exclude trecerea conflictului la stadiul final.”

Surse: PBS, CNN, Business Insider, Miami Herald, BBC, Politico, Newsweek, cubaminrex.cu, X

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Sa inceapa odata ,,balul”…

  2. Cum ce caută? Caută ce-a căutat si Maskva, upgrade-ul la submarin, fundul marii!

  3. Show de forta? cu 4 nave din care 2 de suport?
    Singura uimire e ca au ajuns pana acolo fara se defecteze.
    Pai atunci cand SUA trimite grup de portavion cu 30 de nave ce e?

  4. au ajuns in caraibe de la zapoy

  5. Sua s-a panicat ,4 tigai ruginite si 1500 de betitvi….sa nu care cumva sa invadeze America…

  6. Oare Ucraina nu duce niște drone maritime prin Cuba?

  7. Din ce în ce mai penibile articolele din presa de calitate. Fără să cunoști realitatea, ai crede că rusia a ajuns spaima tuturor, superputerea nr. 1. S-au ascuns americanii în buncăr la vedea remorcherului de salvare…