G4Media.ro

Cum începi să alergi? Fă-ți un Profil de alergător

Sursa foto: Unsplash

Cum începi să alergi? Fă-ți un Profil de alergător

Stai cumva între opt și zece ore pe scaun, în fiecare zi, la serviciu? Te enervezi apoi, în mașină, din cauza blocajelor din trafic? Ajungi acasă cu corpul și mintea anesteziate, simți nevoia să mănânci mult și repede, trântindu-te apoi pe canapea și privind la seriale, eventual cu o bere și o pungă mare de alune în brațe? Să nu mai vorbim că trebuie să te gândești și la problemele ce pot fi cauzate de copii sau de șefi, de rude sau de echipa de fotbal preferată.

Vorbim în podcastul video G4Media „Road Runner”, realizat de Marian Chiriac, despre o posibilă soluție la acest gen de probleme.

Și, nu, nu este o soluție definitivă și general valabilă. Este însă una care totuși merită încercată și care poate ajuta: să alergi. Sau, altfel spus, să faci mișcare și să ai un stil de viață sănătos.

Vom încerca în continuare să vorbim despre cam ceea ce ar cam trebui să faci pentru a te împrieteni cu alergarea. Și, a începe, în acest sens, să alergi, să faci mișcare constant, cu moderație, dar mai ales cu bucurie, simțind treptat cum începi să te schimbi. În bine, mai ales.

Așadar, cu ce ar trebui început?

Nu, nu cu deschisul ușii și pornitul în fugă, așa cum se spune adesea. Ci cu o evaluare a condiției fizice și stării de sănătate pe care o ai, ca și a contextului general în care te afli. Mai exact, să îți creezi un Profil de alergător.

Te îndemnăm astfel să iei un carnet sau să îți deschizi un document pe care să scrii mai multe lucruri pe care le vom detalia în continuare. Nu uita, informațiile pe care le vei nota aici trebuie să le păstrezi și să le ai la îndemână un timp îndelungat.

Întâi de toate, trebuie să notezi data la care te-ai decis să începi să alergi. Apoi, vârsta, înălțimea, greutatea. Nu ar fi rău, deși nu este obligatoriu, să îți măsori și pulsul cardiac. Pentru cine nu știe, frecvența cardiacă reprezintă numărul de contracții pe care inima le execută într-un interval de timp de un minut. Măsurarea pulsului se face relativ simplu și este utilă la acest nivel pentru o evaluare generală a stării de sănătate.

Să revenim însă. În profilul de alergător pe care îl vei realiza va trebui însă să incluzi și o evaluare făcută de către un medic, un specialist, care să aprecieze capacitatea de a face efort fizic, respectiv să spună dacă ești, sau nu, apt de efort fizic.

În continuare, vezi și care este nivelul de pregătire fizică de la care pornești. Cât de recent sau cu ce regularitate faci un alt tip de efort fizic, în afara alergării? Poate înoți sau mergi cu bicicleta, poate ieși la munte sau mergi la sală. Așadar, apreciază-ți singur nivelul de pregătire fizică prin niște indicatori precum ”inexistent”, ”de începător”, ”mediu”, ”bun”, ”foarte bun” etc.

Apoi, estimează și asumă-ți cât timp liber (în ore și minute) ai avea la dispoziție zilnic, în medie, pentru alergare. La fel, estimează, cam câte zile pe săptămână ai putea să aloci pentru antrenamente. Să zicem că acesta ar reprezenta timpul de antrenament.

Extrem de important este să știi, de la bun început, locul de alergare. Mai exact, să stabilești locul unde și suprafața pe care te vei antrena în mod constant. Acesta poate fi o pistă de atletism, aleile dintr-un parc, potecile sau drumurile de pământ din apropierea casei, o bandă de alergare. Suprafața de alergare este importantă, pentru că în funcție de tipul acesteia, mai moale, mai tare, accidentată sau nu, îți vei stabili și tipul de antrenament pe care îl efectuezi, ca și tipul de încălțări de alergare pe care să îl folosești. Dar despre toate acestea vom mai discuta.

Până atunci, să nu uităm de un alt lucru important acum: lungimea aproximativă a traseului de alergare pe care te vei antrena constant.

Ca alergător, vei opera cel mai adesea cu doi parametri de care trebuie să ții cont: timpul și distanța. De aceea, știind lungimea traseului de alergare, ca și timpul alocat antrenamentului, îți va fi mai ușor să îți evaluezi modul în care te antrenezi ca și, dacă este nevoie, să faci eventuale modificări, ajustări în programul de pregătire.

În fine, și cu asta încheiem acum, în Profilul de alergător trebuie să îți incluzi și obiectivul. Acesta, fie că este unul pe termen scurt sau, dimpotrivă, pe termen lung, poate fi: să ajungi să parcurgi o anume distanță, să îți îmbunătățești forma fizică sau să slăbești, să participi la un anumit concurs de alergare sau, de ce nu, să socializezi și să îți faci noi prieteni.

Cam asta ar fi pentru astăzi. Tocmai am făcut un prim pas… în(spre) alergare. Mai sunt mulți alții de făcut. Dar o luăm încet.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. 👍👍👍

  2. Dacă alergi pe ciment in 2 ani îți bulesti genunchii

  3. Recomand bicicleta ( https://www.g4media.ro/studiu-ciclismul-este-asociat-cu-mai-putine-dureri-de-genunchi-la-batranete.html ). Pentru plan de antrenament, cont gratuit pe chatgpt si cerut plan pentru cata distanta vrei sa alergi / pedalezi si in cate saptamani sau luni sa ajungi acolo. In cerinta adauga greutate si inaltime plus nivelul de antrenament la momentul respectiv de la sedentar la activ in fiecare zi.