G4Media.ro

UPDATE Poliția anunță că face ”verificări de urgență” în cazul sacilor cu…

sursa foto: Cititor Info Sud-Est

UPDATE Poliția anunță că face ”verificări de urgență” în cazul sacilor cu buletine de vot de la Constanța legați cu ”arici”, după ce Biroul Electoral Județean a semnalat că nu sunt sigilați / Ce spune prefectul

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a anunțat, sâmbătă seară, că face ”verificări de urgență” în cazul sacilor cu buletine de vot de la Constanța legați cu ”arici”, după ce Biroul Electoral Județean a semnalat că în mai multe secții aceștia nu sunt sigilați.

  • “Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, cu privire la 400 de saci cu buletine de vot ce ar fi fost desigilați, Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța este abilitat să comunice următoarele: În cauză Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a dispus efectuarea de verificări de urgență, pentru stabilirea situației de fapt”, a transmis IPJ Constanța.

UPDATE 21:05 Prefectul Silviu Coșa a declarat pentru G4Media că sacii nu trebuie sigilați, ci doar pachetele cu buletinele de vot. Redăm mai jos punctul de vedere integral:

  • ”În sfera de responsabilități a instituției Prefectului intră, inclusiv, predarea buletinelor de vot și a materialelor necesare exercitării dreptului la vot de către toți cetățenii. Buletinele de vot au fost predate în pachete sigilate în ambalajele originale de la Imprimeria Națională.
  • Structurile MAI au asigurat paza buletinelor de vot pe tot parcursul procesului de la primirea de la Imprimeria Națională, distribuirea către circumscripții și secții de vot și inclusiv acolo.
  • Pachetele ambalate cuprind 200, 400 sau 800 de buletine de vot, după caz. Fracțiile de pachete acolo unde a fost cazul, au fost numărate și introduse în plicuri sigilate prin înscrisuri efectuate de personalul tehnic auxiliar.
  • Menționez că nici legea 115/2015, privind alegerile locale, nici Legea 33/2007 republicată, privind alegerile pentru Parlamentul European nu prevăd sigilarea sacilor, ci doar sigilarea pachetelor cu buletine de vot. Procedura care prevede sigilarea sacilor, la care se face referire este aplicabilă după exercitarea votului, când buletinele se introduc în saci separați pe categorii de alegeri, nu la predarea inițială a buletinelor de vot.
  • Mai mult decât atât, atributul sigilării materialelor electorale, inclusiv buletinele de vot revine președinților birourilor secțiilor de votare, după primirea lor la secția de vot”.

știrea inițială 

Biroul Electoral Județean Constanța a transmis, sâmbătă, că sacii cu buletine de vot de la Constanța nu au fost sigilați, ci au fost ”legați cu arici” și că prefectul Constanței ar fi trebuit să se asigure de acest lucru. Prefectul Silviu Coșa a transmis că va reveni cu o declarație.

Controversa sacilor cu buletine de vot vine după ce primarul Constanței a fost amendat din cauză că nu s-a conformat solicitării AEP de a amenaja 5 urne distincte, conform legii, în loc de 3 urne cu pereți interiori despărțitori. Citește detalii aici.

Ulterior amenzii, primăria (responsabilă cu organizarea alegerilor în municipiu) a adus în fiecare secție câte 2 urne de carton. Citește detalii aici. 

saci sectie vot constanta urne
sursa foto: Cititor Info Sud-Est

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Tre’ să-nțelegeți, la Constanța este prima oară când se organizează alegeri… fiți înțelegători.

  2. Pai prin MAI sunt pusi acei arici. Barmani la carma MAI, politisti plagiatori pe tava.

  3. La noi nu se poate reglementa legislativ înserierea și numerotarea oficială a buletinelor de vot?Adică să știi clar că de la seria și nr. până la seria și nr. s-au dus la Constanța,de la seria și nr pâna la seria și nr s-au dus la Caraș Severin etc

    • Pai atunci cum mai furam ? Nu mai putem dirija buletine la anumite sectii de votare si nu mai pot „cei de incredere” sa ia mai multe buletine

  4. Au intrat in uniunea europeana anul asta